20 років тому в Україні скасували смертну кару

Джерело: Gazeta.ua

Конституційний суд України 20 років тому визнав смертну кару неконституційною. Мораторій на смертну кару в Україні почав діяти 11 березня 1997 року. Однак, відмова від страт відбувалася у декілька етапів.

Станом на 1991 рік продовжував діяти 50-ти річний кримінальний кодекс, який передбачав можливість засудження до смертної кари за декількома статтями. І хоча з проголошенням Незалежності майже всі положення про страту були вилучені, проте практика смертних вироків продовжувалася.

Так за всi роки незалежностi з 1991—1999 в Українi було виконано 612 страт. Законом України від 17 червня 1992 року було скасовано смертну кару тільки за окремі категорії злочинів.

У 1995 році перед Україною постала необхідність скасування смертної кари. Така дія була необхідною умовою для перебування держави в Раді Європи. Як наслідок, у тому ж році на виконання смертних вироків почав діяти мораторій, але через суперечки в уряді невдовзі він був визнаний недійсним. Спеціальний доповідач Європи Ренатте Уолвленд назвала це "варварством" недопустимим у сучасному демократичному суспільстві .

Під натиском європейського суспільства другий президент України Леонід Кучма 11 березня 1997 р. був змушений накласти наступний мораторій на смертну кару. Проте, це не зупинило винесення нових смертних вироків, адже продовжував діяти старий Кримінальний кодекс. У результаті 29 грудня 1999 року Конституційний Суд визнав, що смертна кара суперечить Конституції України.

Остаточну крапку у цьому питанні було поставлено 22 лютого 2000 року. У результаті ультиматуму Ради Європи з Кримінального Кодексу України вже назавжди було вилучено навіть саме поняття про страту.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі