66 років тому Крим увійшов до складу України

Джерело: Gazeta.ua

19 лютого 1954 року президія Верховної Ради СРСР, найвищий орган державної влади у тій державі, видала указ, яким Кримську область передали зі складу Російської радянської федеративної соціалістичної республіки Українській РСР.

Зміни про статус Криму і Севастополя пізніше внесли до конституцій СРСР і обох республік.

Автор: ukraineairlift.com

Восени 1953 року перший секретар ЦК КПРС Микита Хрущов відвідав Крим. Його зустріли натовпи переселенців. Люди благали першого секретаря вирішити проблему із продовольством.

"Картина була безрадісна. Висохла земля, зруйнований війною і сталінсько-беріївськими опричниками край, порожні селища і татарські аули. Все це вимагало якихось негайних рішень. Хрущов одразу ж наполіг на поїздці до Києва. І вже ввечері на прийомі в Маріїнському палаці у столиці України він ще і ще повертався до кримських проблем і неприємних вражень, які його переслідували, "умовляв українців допомогти відродженню земель", - писав у своїх спогадах тодішній редактор газети "Комсомольская правда" Олексій Аджубей.

"Це було рішення структурне і правильне. Крим почав відроджуватися, почали садити багато винограду", - говорив пізніше син чиновника Сергій Хрущов.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі