Японцям давали 25 доларів і квиток додому

Джерело: Gazeta.ua

Через два з половиною місяці після нападу Японії на Перл-Харбор президент США Франклін Рузвельт 19 лютого 1942-го підписав "Директиву 9066". Влада почала примусово вивозити американців японського походження. 

США вступило в Другу Світову війну і 8 грудня вони оголосили війну Японії. За директивою Рузвельта, військові практично зразу ж визначили стратегічно важливою територією все західне узбережжя США. Там проживала більшість американців японського походження.

Японцям давали 25 доларів і квиток додому
Громадяни японського походження в очікуванні автобуса, який відвезе їх до концентраційного табору. Каліфорнія, квітень 1942 року Фото: livejournal.com

До червня більше 110 тис. осіб інтернували і переселили у спеціальні табори в глибині країни. Забирали навіть тих, хто мав 1/6 японської крові. Там вони прожили наступні 2,5 роки в складних побутових умовах.

Більшість концентраційних таборів розташовані на території резервацій для індіанців. Японців розміщувалися в нашвидкоруч збудованих бараках без водопроводу і кухні. Члени однієї родини зазвичай проживали разом. Табори були оточені колючим дротом і охоронялися озброєними людьми.

17 грудня 1944 року генерал-майор Генрі Пратт дозволи переселенцям повернутись до своїх домівок. Табори залишалися відкритими для тих, хто ще не готовий був їх покинути. Звільнені отримали по 25 доларів і квиток на поїзд. Останній табір був закритий 1946-го.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі