Гігантські сліди в печері пів століття не давали спокою

Джерело: Знай

Вчений розгадав таємницю дивних слідів гігантської істоти в печері в Австралії

Сліди у печері, фото: University of Queensland

Палеонтолог Ентоні Роміліо з Квінслендського університету вивчив ланцюг з 5 слідів на стелі в печері австралійського міста Маунт-Морган і з'ясував, що вони належать травоїдним динозаврам

Через те, що печера зі слідами вже тривалий період часу закрита, а збережені знімки були поганої якості, таємницю відбитків не вдавалося розкрити понад півстоліття. Про це пише портал Хвиля.

Сліди динозавра, фото: hvylya.net

Розгадати походження таємничої знахідки у печері вдалося з допомогою матеріалів геолога Росса Стейнса, який у 1950-ті роки знайшов велику кількість слідів динозаврів. Палеонтолог зробив оцифровку фотографій та копію зліпка сліду динозавра з печери з допомогою 3D-принтера.

Вивчивши дані матеріали, команді геолога Роміліо вдалося з'ясувати, що всі 5 відбитків є слідами від задніх лап стародавнього ящера. Розчепірені пальці, а також співвідношення їх довжини дали зрозуміти, що ланцюг відбитків належать не тероподам, а двом рослиноїдним динозаврам, які йшли один за одним вздовж берега стародавнього водоймища.

 

Сліди у печері, фото: abc.net.au

Сліди у печері, фото: abc.net.au

Появу слідів саме на стелі дослідники пояснюють наступним чином: істоти залишили відбитки на мулистих наносах, які незабаром зверху були покриті піском. Потім наносна порода знизу виявилася зруйнованою і вимитого водою, а на твердому пісковику збереглися сліди.

Сліди у печері, фото: University of Queensland


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі