90 років тому чекісти розпочали операцію із розкуркулення у 29 округах УРСР

Джерело: Gazeta.ua

Чекісти розпочали операцію із розкуркулення у 29 округах УРСР 18 лютого 1930 року. Мали відібрати та передати державі найродючіші селянські господарства та "надлишкові" запаси продукції.

Заможних селян, яких вважали найбільшою загрозою для пролетарської диктатури, убивали, відправляли до Сибіру чи виселяли із власної землі.

До 10 березня каральні органи ОДПУ за допомогою партійного активу змогли виселити до 19,5 тис. господарств - близько 93 тис. осіб. Залучали до акції і місцевих жителів сіл, незаможних селян, розпалюючи ненависть всередині громади. Змушували дітей публічно зрікатися батьків куркулів, обіцяючи не депортувати чи не виселяти.

Тоді ж, після виходу статті Йосипа Сталіна "Запаморочення від успіхів", у березні вийшла постанова ЦК ВКП(б) "Про боротьбу з викривленнями партійної лінії в колгоспному русі", що призупинило розкуркулення. Було створено спецкомісію, що приймала скарги від потерпілих "куркулів". Вона встановила, що лише 9% від розкуркулених пройшли процедуру безпідставно. Їм обіцяли повернути все майно. Це запустило процес масового виходу з колгоспів, який за рік знову придушили тотальним терором.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі