У гробниці Тутанхамона 97 років тому археолог знайшов золотий саркофаг

Англійський археолог Говард Картер увійшов у гробницю Тутанхамона в єгипетських Фівах 16 лютого 1923-го. Там виявив золотий саркофаг.

Ще в XIX-му столітті багато археологів почали розкопувати могили єгипетської знаті. Але більшість поховань були розграбовані: люди шукали дорогі речі, з якими ховали фараонів.

Картер приїхав в Єгипет у 1891-му. Скоро переконався, що є принаймні одна незнайдена могила — фараона Тутанхамона. Той жив приблизно у 1330-х р до н.е. Помер підлітком.

Пошуки фінансує багатий британець лорд Карнарвон. У 1922-му він хоче припинити давати гроші. Картер вмовляє його ще на один рік.

Сходи до гробниці знайшли у листопаді 1922-го. Гробниця не була розграбованою. У лютому під наглядом місцевої влади археологи зайшли в останню кімнату.

У саркофазі знайшли три труни, вкладені одна в одні. Остання була з золота. У ній лежала мумія фараона. Біля нього були прикраси, статуетки святих, колісниця, одяг. Усе це виставлено в музеї в Каїрі.

Тутанхамон - хлопчик-фараон з 18-ї династії Нового царства, який зійшов на престол у 9 років і помер 18-річним. Він правив у 1332-1323 роках до нашої ери. Його майже не пошкоджену гробницю знайшов британський археолог Говард Картер поблизу Луксора.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі