У Данії виявили сонячний диск з бурштину, якому близько 3 тис. років

Джерело: Gazeta.ua

Археологи виявили рідкісний бурштиновий диск у керамічній посудині, яку розкопали ще 11 років тому поблизу містечка Легструп, Данія. Горщики зберігали у музеї датського міста Виборг, але донедавна не досліджували їх.

Поселення, якому близько 3 тис. років, знайшли 2008-го. Тоді розкопали залишки землеробських будинків, ями для приготування їжі та керамічні глечики, в яких, за припущенням вчених, ховали прах померлих після обряду кремації, повідомляє The History Blog.

Комп'ютерна томографія, проведена нещодавно, показала, що всередині справді зберігалися фрагменти кісток і прах, але в одній із посудин виявили маленький предмет, схожий на хокейну шайбу. Коли його дістали, він виглядав непримітно. Коли взялися за очистку від землі, побачили надзвичайно рідкісний сонячний диск, виготовлений із бурштину.

Автор: Viborg Museum

Археологи виявили перший у Данії сонячний диск, якому близько 3 тис. років

Археологи виявили перший у Данії сонячний диск, якому близько 3 тис. років

 

Знахідка стала першою в Данії. Має розмір 3 см і товщину 0,9 см. Дослідників вразила її тонка обробка. Коли через грані проходить світло, диск сяє червоним вогнем. Спеціалісти встановили, що предмет помістили до праху підлітка.

Бурштин вважали цінним товаром у Скандинавії в часи бронзового віку. Він вважався символом сонця - проявом сонячної сили та світла. Виготовлення дисків свідчило про віру людей у те, що подібно сонцю, яке рухалось небом вдень, воно мандрувало підземним світом уночі. Дорогий артефакт поклали у поховання або через високий соціальний статус небіжчика, або за релігійними мотивами - щоб його душа відправилася у потойбічний світ під захистом сонячних променів.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі