«Твій Валентин»: як з'явилася традиція надсилати листівки

Джерело: Gazeta.ua

За наказом імператора Клавдія II 14 лютого 269-го відрубали голову римському священнику Валентину. Перед стратою залишив для коханої лист з підписом "Твій Валентин". Через двісті років Валентина проголосили святим.

Святий великомученик Валентин народився у третьому столітті нашої ери. У ті часи римський імператор Юлій Клавдій ІІ забороняв своїм воякам одружуватись, але молодий священик Валентин таємно вінчав закоханих. Його ув'язнили, але за ґратами він закохався у доньку тюремника Юлію. Дівчина була сліпа, але священник зцілив її.

За день до страти священик написав дівчині прощального листа, де розповів про свої почуття, і підписав його "Твій Валентин". Прочитано його було вже після страти. Звідти й пішла традиція надсилати листівки-валентинки. Мученика стратили 14 лютого 269 року. А через двісті років Валентина проголосили святим. А в 496-го римський папа Геласіус оголосив 14 лютого Днем святого Валентина.

З 1969 року в результаті реформи богослужіння святий Валентин був вилучений з літургійного календаря католицької церкви разом з іншими святими, відомості про життя яких недостовірні.

Проте традиція дарувати цього дня "валентинки" і подарунки збереглася. Звичай обмінюватися цього дня листівками з любовними посланнями виник в XIV-XV століттях в Англії і Франції, а в ХІХ і ХХ століттях став надзвичайно популярним в США.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі