Українець створив перший пасажирський літак у світі

Джерело: Gazeta.ua

12 лютого 1914-го сконструйований українцем Ігорем Сікорським літак "Ілля Муромець" вперше здійснив політ із 16 пасажирами на борту.

Пілотував літаком сам Сікорський. Цього дня він встановив два нових світових рекорди - за кількістю пасажирів і на вантажопідйомність, яка досягла 1,3 тис. кг.

Літак пролетів над російським Санкт-Петербургом і його передмістям. Висота польоту становила 400 м. Під час польоту на крилах повітряного судна могли пересуватися люди, це не порушувало рівноваги.

Першими пасажирами стали 10 військових льотчиків, пілоти і службовці Російсько-Балтійського заводу. Після демонстраційного польоту літак здійснив політ за маршрутом Санкт-Петербург - Київ.

На борту "Іллі Муромця" 1913 року випуску був ресторан, ванна кімната, туалет та окремі спальні. Крім цього, літак оснастили електрогенератором і системою опалення.

"На кораблі зробили два зовнішніх балкона, на які можна було виходити під час польоту. Один із них був розташований на корпусі над тим місцем, де був коридор і вбиральня. На балкон можна було підніматися сходами з коридору. Багато учасників польоту піднімалися на верхній місток, бо там було красиво і цікаво", - писав про літак у книзі "Повітряний шлях" Сікорський.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі