У 1941 році вперше використали пеніцилін для лікування людини

Джерело: Gazeta.ua

У Лондоні лікарі-біологи Говард Флорі і Ернст Чейн 12 лютого 1941-го у вперше використали пеніцилін для лікування людини. Досліджували дію антибіотику із цвілевих грибів більше десяти років.

Англійський мікробіолог Александер Флемінг ще 1928 року виділив антибіотик - пеніцилін з цвілевих грибів. Флемінг також виявив, що бактерії були стійкими до антибіотиків, якщо використовували малу кількість пеніциліну чи короткий час. Проте речовина виявилося нестабільною і її важко виробляти в чистому вигляді. На дослідження пішло ще 10 років.

Говарду Флорі і Ернсту Чейні та їхнім колегам вдалося систематично виробляти чисту форму пеніциліну. На початку 40-х років детальніше дослідили його властивості. Додаткові зусилля призвели до виготовлення фармацевтичного препарату у великій кількості.

Підліток Артур Джонс помирав від зараження крові. В саду вколов шипом троянди руку, почалося зараження. Пацієнту ввели 200 мг пеніциліну внутрішньовенно. Всього зробили 4 уколи. Пацієнт почав одужувати. Вченим вдалося налагодити виробництво великої кількості нових ліків. За два роки пеніциліном рятували десятки тисяч пацієнтів.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі