Дослідження решток найдавнішого мешканця Мексики здивувало вчених

Джерело: Урядовий Кур'єр

Археологи виявили залишки одного з найдавніших поселенців Мексики у підводній печері давнього міста цивілізації майя Тулума. Знахідка віком 9,9 тис. років дозволяє припустити, що у давнину в Північній Америці жили 2 різні групи людей.

Скелет належав жінці. На її черепі збереглися пошкодження, що вказують на удар важким предметом. Також наявні деформації від бактеріальних інфекцій. 

Дослідники припускають, що її вигнали з племінної групи і вбили у печері, чи залишили там помирати. Зазначають, що форма її черепу збігалася з 9-ма іншими скелетами з Тулума: середній по ширині, з великими вилицями і плоским лобом. На зубах був карієс, імовірно, вживали їжу із великим вмістом цукру.

Таємниця полягає у тому, що залишки людей, знайдені в інших регіонах Америки значно відрізняються від тулумських. Мали довгі і вузькі черепи зі зношеними, але здоровими зубами - вживали тверду їжу.

Так дійшли висновків, що у давні часи в Америці жили щонайменше 2 окремі групи людей. Або вони прибули на континент окремо, або "тулумці" відкололися від сталої популяції та еволюціонували іншим шляхом.

"Історія розселення Америки представляється все більш складною. Більше того, вона відбувалася в більш ранній час, ніж передбачалося досі", – розповіли археологи.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі