Збірник прокльонів. У Греції знайшли десятки старовинних табличок

Джерело: Новое время

Тридцять свинцевих табличок з прокльонами були виявлені на дні прадавнього колодязя в стародавньому афінському районі Керамейкос.

Вчені з Німецького археологічного інституту, які проводили розкопки, запевняють, що колодязь використовувався місцевими жителями майже тисячу років.

Німецький археологічний інститут веде розкопки району Керамейкос вже багато років. У 2011 році його співробітники почали проєкт з дослідження і картографування древніх колодязів, з тих пір вони виявили вже понад сорок таких об'єктів. Колодязь B34 знаходився у дворі громадської лазні перед Діпілонськими воротами. Круглий стовбур колодязної свердловини був споруджений в 4 столітті до н. е.

Команді довелося задіяти чотири водяних насоса, щоб очистити стовбур свердловини. Внизу вони виявили безліч предметів: глиняні лампи, кісточки для ігор в кістки, бронзові монети, каструлі, посуд для пиття (скайпхоі), судини для змішування води і вина (кратери). Деякі органічні залишки також були збережені в заболоченому середовищі, в тому числі персикові кісточки, гончарний скребок і невелика дерев’яна коробка.

Одним з найцікавіших відкриттів стали тридцять свинцевих табличок. Такі таблички широко використовувалися в античному світі з магічними цілями. Їх часто опускали в могили, зазвичай звернувши в трубку, а іноді і проткнув цвяхом, причому часто для цього воліли використовувати не простий цвях, а взятий з хреста розп’ятого злочинця.

На табличках писали тексти прокльонів на адресу кривдників, злодіїв, суперників в любові, дуже часто адресатами ставали учасники судових процесів — представники протилежної сторони, їх свідки, а іноді навіть судді. Таблички, присвячені судовим позовам, такі численні, що вони отримали особливу назву tabellae iudicariae.

Автори проклять бажали своїм ворогам смерті, хвороби, каліцтва, німоти, божевілля, різноманітних нещасть. Зустрічаються на табличках і інші тексти, які, навпаки, повинні були забезпечити автору любов певної людини.

Керівник розкопок Ютта Строшек розповіла, що колодязі і священні водойми поряд з могилами служили місцем для розміщення таких табличок, оскільки вважалося, що так вони будуть доставлені підземним богам.

Вважалося, що вода в річках і колодязях захищена німфами і забезпечує прямий доступ до підземного світу. Стародавні греки вважали, що кидання прокляття в колодязь активує його. Втім, як зазначають коментатори, «забруднення свинцем джерела прісної води — це вірний спосіб проклясти місцевих жителів».
 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі