Латеранські угоди: 11 лютого 1929 Ватикан отримав суверенітет

Джерело: Gazeta.ua

Між урядом Італії в особі Беніто Муссоліні й Папою Римським Пієм XI 11 лютого 1929-го уклали Латеранські угоди. Ватикан проголошений суверенною державою, що діє на основі теократії.

Після окупації Рима італійським рухом за незалежність 1870-го вирішено розпустити Папську державу і створити італійську національну державу. Управління церкви орієнтовано було з цієї дати лише на Ватикан, де де-факто був також і суверенітет папи. Муссоліні був зацікавлений у примиренні з католицькою церквою. Хотів надати легітимності фашизму нові державні і громадські форми.

"Італія визнає за Святим Престолом право повної власності та виключної і абсолютної влади і суверенної юрисдикції над Ватиканом, з усім йому належними і отриманими у вигляді пожертвувань майном. Створюється Град Ватикан і Італія визнає державу Ватикан під суверенітетом Верховного Понтифіка", - йдеться в тексті Латеранських угод.

Латеранські угоди зупинили конфлікт між Папою Римським і італійською державою. Надали папській території визначеного державного статусу. Це дозволило Ватикану активно вийти на площину міждержавної політики.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі