5 фільмів, які отримали найбільше статуеток Оскар в історії

Джерело: vogue.ua

"Бен-Гур", 1959

 

 

В епічного фільму Вільяма Уайлера – 11 статуеток, зокрема в головних категоріях: "Найкраща кінострічка", "Найкращий режисер" і "Найкращий актор". Рекордсменом є і сам Уайлер, один з найуспішніших режисерів Голлівуду за все ХХ століття: Уайлер був номінований на "Оскара" аж 12 разів. Дія "Бен-Гура" відбувається на початку першого тисячоліття в Римі і розповідає про протистояння іудея Юди Бен Гура і римлянина Мессала. 1959 року стрічка вразила світ масштабністю зйомок і декорацій, батальними сценами, а гонки на колісницях увійшли в історію кіно і їх досі вивчають в університетах по всьому світу. Після виходу "Бен-Гура" в прокат минуло 60 років, але всього два фільми змогли зібрати стільки ж статуеток – "Титанік" і "Володар перснів". Та ніхто не переплюнув успіху цієї кіноепопеї.

"Титанік", 1997

 

Неможливо уявити собі наше життя без "Титаніка" – фільму, який запустив кар'єру Леонардо ді Капріо, подарував світові найромантичнішу пісню у світі, ну і, звісно, увійшов в історію як володар оскарівського рекорду у вигляді 11 статуеток. І це не дивно: режисер Джеймс Кемерон йшов до зйомок цієї стрічки 10 років, для нього цей проєкт був дуже амбітним. Напередодні зйомок він особисто 12 разів занурювався до "Титаніка" на батискафі, а його брат, інженер, розробив спеціальну систему камер, щоб відзняти під водою інтер'єри затонулого багато років тому корабля. Зйомки найбільш епічної і водночас трагічної сцени, краху лайнера, тривали 7 місяців. Ось так входять в історію: ставлять нездійсненні завдання і справляються з ними.

 

"Володар перснів. Повернення короля", 2003

 
 

З фільмом "Володар перснів: Повернення короля" режисер Пітер Джексон зробив неможливе: 2004 року він став першим (і до сих пір єдиним) фільмом у жанрі фентезі, що отримав "Оскара" як найкращий фільм. Безперечно, це перемога жанру, до якого кіноакадеміки ставляться дещо ліберально. В стрічці оцінили все: і неймовірні на ті роки візуальні ефекти, і грим, і костюми, і саундтрек співачки Енні Леннокс. І, звісно, красиву і романтичну історію про добро, зло і героїв, що взяли на себе тягар порятунку Середзем'я. Оцінили і глядачі: "Володар перснів" зібрав у прокаті більше мільярда доларів.

 

"Вестсайдська історія", 1961

 
 

"Вестсайдська історія" – один з найкращих мюзиклів ХХ століття, кіноверсія однойменного бродвейського мюзиклу Леоніда Бернстайна. 1961 року історію кохання Марії та Тоні, представників двох ворожих нью-йоркських банд, таких собі Ромео і Джульєтти нового часу, дізнався весь світ, а стрічка отримала десять премій "Оскар". До речі, вже цього року на екрани вийде римейк "Вестсайдської історії", яку знімає сам Стівен Спілберг.

 

"Англійський пацієнт", 1996

 

 

Канадський письменник Майкл Ондатже випустив свій роман 1992 року: тендітна, поетична історія про "англійського пацієнта", що дихає на ладан у спорожнілому італійському монастирі під час Другої світової війни, миттєво стала бестселером. 1992 року книжка отримала Букерівську премію – не лише за тонкий стиль, але і за талант автора зіштовхувати в одному контексті і часі різні долі і культури (його герої – угорець, канадець, американка). Світову славу і книжці, і автору 1996 року принесла екранізація – однойменний фільм з Жульєт Бінош і Рефом Файнсом, який був номінований на 12 премій "Оскар", а взяв 9 з них.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі