Сергій Рудковський – караїмський поет з Луцька

Сергій Рудковський – караїмський поет з Луцька

Досить цікавою постаттю, яка пов’язана із містом Луцьком, є караїмський поет Сергій Рудковський. Читачі та сучасники знали його також за псевдонімом  Га-Родді.

З біографії лучанина знаємо, що народився він 21 листопада 1873 року в родині караїмів, які здавна проживали на Волині. Досі в Луцьку є вулиця Караїмська, проте, на жаль, святині караїмів – кенаси уже немає кілька десятиліть. Знаємо імена батьків поета. Їх звали Захарій та Сара.

Освіту Сергій Рудковський також здобував у Луцьку. Він був випускником Луцького реального училища.

Популярність серед караїмів майбутній поет здобув завдяки тому, що був активним поборником відродження караїмської мови. Відомо, що у 1910 році він навіть став спостерігачем І Всеросійського з'їзду караїмів, який відбувався в місті Євпаторії. Проте Сергій Рудковський розумів, що для того, щоб більше популяризувати рідну мову треба діяти рішучіше і прийняв наступний крок - заснував караїмський часопис «Сабах» («Світанок»). Він сам очолив часопис та став його редактором. Сталось це у 1913 році.

 

 Сергій Рудковський. Джерело: jazyszlar.karaimi.org/

 

Певний період життя Сергія Рудковського був пов’язаний із містом Володимир-Волинський. З біографії лучанина дізнаємось, що до 1917 року Сергій обіймав посаду судового секретаря. Потім у роки Першої світової війни разом із судом був евакуйований до Києва, а далі на півострів Крим.

Наступний період у житті Рудковського знову був пов’язаний із Луцьком, до якого він повертається у 1918 року. Місцем роботи Сергія була тоді місцева Податкова палата. Тут він обіймав посаду помічника в канцелярії.

В 1923 році у житті Сергія Рудковського відбулась важлива подія. Він одружився із Тамарою Маєвською. Про дружину було відомо, що за походженням вона була не караїмка, а мала польське та російське коріння.

Відомо, що Сергій Рудковський певний період у Луцьку навіть виконував релігійні функції у караїмській громаді. Так, в період із 1917 до 1929 року, саме Рудковський реєстрував шлюби, народження та смерті.

 

 Караїмська кенаса. Акварель неідентифікованого автора, 1935. Зображення з часопису Awazymyz

 

Із 1923 до 1925 року Сергій Рудковський обіймав посаду голови Правління Товариства караїмів у Луцьку, потім був лише членом Правління, адже не міг бути осторонь справ караїмської громади.

Наступним місцем проживання родини Сергія Рудковського було село Рафалівка на Волині. Саме там поет оселився з дружиною та дітьми, яких у подружжя було двійко. Відомо, що в сім’ї було двоє синів Селім та Назим.

У 1942 році родина втратила сина Селіма, який був убитий. Це були складні роки Другої світової війни.  Помер Сергій Рудковський навесні 1944 року. У 1945 році родина Рудковських емігрувала до Польщі.

Про Рудковського відомо, що він знав багато мов, серед яких: караїмська, польська, російська, українська,  німецька, іврит і турецька.

Чи не найбільшу популярність Сергію Рудковському принесла його поезія на караїмській мові. На сьогодні відомо, що він видав близько 22 твори, і це ще не всі бо багато залишаються у рукописах.

 

Луцька кенаса, 1930-ті роки. Фото Тадеуша Ковальського

 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі