Волинянка номінована на звання «Праведника народів світу»

Джерело: Суспільне Волинь

Волинянка, яка врятувала єврейську дівчинку, номінована на звання "Праведника народів світу" посмертно.

Нині звання "Праведників народів Cвіту" мають 22 тисячі людей з різних країн світу. У місті Володимирі-Волинському і районі їх 80, каже краєзнавець Володимир Музиченко.

Особа, яка визнана Праведником, отримує іменну медаль та почесний сертифікат. Імена Праведників карбують на стіні Пошани в Єрусалимі.

На околиці села П’ятидні місцевий краєзнавець Володимир Музиченко показав братські могили, у яких каже 1942 року нацисти розстріляли близько 18 тисяч євреїв.

Вижили тоді випадково одиниці. Відомий, зокрема, один факт, що вижила одна жінка, нині вона живе в Ізраїлі, вона вилізла з-під трупів, поранена. В одній машині вчинили колотнечу і вискочили з машин люди розбіглися, але це були виняткові випадки.

Про родину бойків із села Маркостав, яка в роки Другої війни прихистила єврейську дівчинку, краєзнавець, каже, дізнався випадково.

В 1917 році він презентував кижку присвячену історії єврейської громади міста Володимира у Гарвардському університеті в США. Після презентації до нього підійшшов чоловік і сказав, що його мама родом із Людмира (єврейська назва Володимира-Волинського), яку врятувала українська родина.

Волинянка, яка врятувала єврейську дівчинку, номінована на звання «Праведника народів світу»
 

Повернувшись в Україну Володимир Музиченко розшукав цю родину.

Онука жінки, яка врятувала дівчинку Любов Іваницька розповіла, що з розповідей бабусі знає, що дівчинку їхня родина переховувала два роки.

Волинянка, яка врятувала єврейську дівчинку, номінована на звання «Праведника народів світу»
 

"Ховали на печі, закладали подушками, і хтось в цей час мусив сидіти біля неї, аби пильнувати, щоб не було ніякої підозри. В селі ніхто не знав про це. Тільки сільський староста і бабусина сестра" – розповіла жінка, пригадуючи розповіді своєї бабусі.
 

Волинянка, яка врятувала єврейську дівчинку, номінована на звання «Праведника народів світу»
 

Детальніше в сюжеті:


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі