Розкрили таємницю давньої пляшки із цвяхами

Джерело: Gazeta.ua

Археологи розгадали таємницю загадкового артефакту у вигляді пляшки із цвяхами. Її виявили 2016-го на розкопках у штаті Вірджинія, США. Переконані, що це оберіг "відьомська пляшка".

Артефакт зі зламаним горлечком знайшли поряд зі старим цегляним вогнищем Редуту №9 - фортифікації часів Громадянської війни в США. Його побудували конфедерати, але окупували війська Півночі після битви при Вільямсбурзі 1862-го, повідомляє археологічний центр William & Mary.

Традиція виготовлення відьомських пляшок виникла у східній Англії в пізньому середньовіччі і була завезена в Північну Америку колоніальними іммігрантами. Такі пляшки слугували талісманом для захисту від злих духів. То, хто хотів оберегтися, клав пляшку із цвяхами та своїми нігтями, волоссям чи сечею під або коло вогнища. Вважалося, що тепло вогню розбудить вміст пляшки та зруйнує закляття відьми.

Пляшку виготовив гутник Чарльз Гроув із Колумбії, штату Пенсільванія. Редут займала пенсільванська кіннота. Дізнатися, хто поклав у пляшку цвяхи та які були його реальні мотиви, неможливо.

"Можливо, їх заклали не військовослужбовці, що використовували пляшку як контейнер, а офіцер, який відчував загрозу окупації редуту. З огляду на загрозу нападу конфедератів і загальну ворожість місцевих жителів, у нього були вагомі підстави зробити все можливе і покластися на народні традиції громади Пенсільванії, щоб захистити свій тимчасовий дім далеко від справжнього дому", - прокоментував припущення археолог Джо Джонс.

Автор: wm.edu

Археологи знайшли в Англії близько 200 відьмоських пляшок, в той час як у США їх можна перерахувати на пальцях двох рук

Археологи знайшли в Англії близько 200 відьмоських пляшок, в той час як у США їх можна перерахувати на пальцях двох рук

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі