У Британії з'явиться нова монета на честь Brexit

Джерело: 24 канал

На честь виходу Великої Британії зі складу Європейського союзу випустять пам'ятну монету. Її номінал складатиме 50 пенсів, а в обігу вона з'явиться з 31 січня.

Який вигляд має нова монета

Як зазначили у ВВС, перший набір монет на честь Brexit був виготовлений до 31 жовтня 2019 року. Саме тоді очікувалося, що Великобританія вийде зі складу ЄС. Однак вихід затримали, а усі виготовлені монети довелося переплавити, адже вони мали неправильну дату виходу – 31 жовтня.

З цього металу виготовили нові монети. Приблизно 3 мільйони таких уведуть в обіг в офіційний день Brexit – 31 січня. Ще 7 мільйонів – з'являться протягом року.


У Британії з'явиться нова монета на честь Brexit

Що відомо про Brexit: основне

  • На референдумі 23 червня 2016 року 51,9% британців підтримали вихід Великої Британії зі складу Євросоюзу. Спершу вихід був запланований на 29 березня 2019 року. Проте після трьох провальних голосувань подію перенесли на 31 жовтня. Але й тоді країна не вийшла з ЄС.
  • Ситуація дещо зрушила з місця, коли у грудні 2019 року на позачергових парламентських виборах у Британії здобула перемогу Консервативна партія прем'єра країни Бориса Джонсона. Він є фанатом ідеї Brexit. Джонсон пообіцяв завершити вихід Британії з ЄС до 1 січня 2020 року.
  • 20 грудня Палата громад ухвалила законопроєкт про затвердження угоди виходу Британії з ЄС. А тепер законопроєкт схвалила верхня палата парламенту.
  • Далі угоду про Brexit має ратифікувати Європарламент та підписати королева Єлизавета ІІ. Кінцева дата виходу Британії з ЄС – 31 січня.

До слова, у Великобританії не рідко випускають пам'ятні монети на честь подій чи людей. Наприклад, раніше там з'явилася монета з ведмедиком Паддінгтоном 


Монета з ведмедиком Паддінгтоном


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі