У Мексиці знайшли старовинний «будинок палаючих каменів»

Джерело: Діалоги

Рідкісний археологічний артефакт був виявлений при розкопках в історичному центрі Мехіко. Вчені вивільнили з-під шару землі залишки ритуальної лазні ацтеків, яку також називали «будинком палаючих каменів». Вік будови оцінили в 700 років, повідомляють Діалоги з посиланням на Національний інститут антропології та історії (INAH).

Дослідження проводилися на місці одного з найстаріших кварталів столиці ацтеків Теночтітлана (зараз там пролягає вулиця Талавера). Баню описували в документах XVI століття – спираючись на ці джерела, історики і встановили її місце розташування.

Стіни складалися з кам’яних і глиняних блоків, вкритих зверху шаром штукатурки. У центральній частині розташовувався басейн розміром три на п’ять метрів, поруч з ним збереглися залишки лавки.

За віруваннями ацтеків, в лазні очищалося не тільки тіло, а й дух, і помисли. Тому відвідування таких місць мало для корінних жителів Америки особливий сенс.
За легендою, богиня-прародителька всього сущого омила в лазні свого первістка, від якого згодом з’явилися ацтеки. Вчені прийшли до висновку, що ця традиція закріпилася в реальному житті, і в знайденому ними «будинку палаючих каменів» купали всіх новонароджених Теночтітлана.

Вчені відзначили, що баню звели в доіспанський період. Коли в місто ацтеків вторглися конкістадори, то, ймовірно, заборонили місцевим жителям використовувати будову в ритуальних цілях. У більш пізню епоху (1720-1820) в будові розташовувався шкіряний цех.

Відзначимо, що розкопки в центрі Мехіко часто підносять науковцям сюрпризи. Так, кілька місяців тому там відкопали залишки будівлі, де міг бувати сам Ернан Кортес – конкістадор і ватажок іспанських загонів.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі