Із затонулого «Титаніка» хочуть дістати бездротовий телеграф, з якого передавали сигнал тривоги

Американська компанія RMS Titanic Inc., яка 30 років дістає із затонулого "Титаніка" артефакти, планує вперше розкрити остов судна.

Компанія хоче отримати право збирати предмети з судна, адже наразі вона має можливість збирати лише ті, які лежать на морському дні в певному радіусі від остова "Титаніка".

Опорну частину затонулого корабля хочуть відкрити за допомогою трьох підводних апаратів, які допоможуть дістати з морського дна передавач фірми Marconi, з якого "Титанік" подав сигнал про аварію в день катастрофи. У компанії зазначають, що прилад слід дістати якомога швидше, оскільки палуба може обвалитися, а тому прилад буде втрачено. 

Дослідники детально описали план своїх робіт. Зазначається, що до "Титаніка" спуститься пілотований підводний човен, з якого відправлять до судна три безпілотники. Один із них проб'є в палубі отвори, а інші будуть знімати процес.

Потім за допомогою маніпуляторів дістануть усе цінне радіоустаткування, зокрема, передавач Marconi. Коли його дістануть, то планують відновити. У компанії прагнуть додати його до виставки у казино Luxor в Лас-Вегасі, а також організувати турне артефакту по світових музеях.

Зазначається, що проти такої ідеї можуть бути родичі загиблих. Справа у тому, що всередині судна можуть бути тіла загиблих. Крім того, існують побоювання, що компанія планує нажитися на цій операції. Своєю чергою, президент компанії HMS Titanic Inc Бреттон Ханчак каже, що всередині корабля вже немає людських тіл, бо вода у місці аварії корабля має високий рівень кислотності.

Ханчак зауважує, артефакти з судна можуть загубитися під уламками, якщо їх не дістати, адже судно швидко руйнується. "Врятувати і зберегти ці речі - наш борг перед майбутніми поколіннями", - говорить він.

До слова, днями США і Велика Британія підписали угоду, що дає владі обох країн право видавати дозвіл на розкриття судна. Востаннє компанія здійснювала експедицію до судна десять років тому, коли мала ексклюзивне право на збір уламків навколо корабля. Утім, зараз їй доведеться знову доводити це право в суді. У 2017 році США ухвалили закон, що забороняє чіпати останки "Титаніка" без дозволу міністерства торгівлі.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі