В Азербайджані знайшли рідкісний титул Сулеймана Пишного

Джерело: ukr.media

"Мюлкнаме" або османське правовстановлююче свідоцтво, що відноситься до часу правління султана Сулеймана Пишного (1520-1566), було виявлене в архівах Інституту рукописів Національної академії наук Азербайджану.

Такі документи видавалися особисто султанами і в них закріплювалися акти обдарування землі або будь-яких громадських активів лояльним підданим, інформує Ukr.Media.

Виявлений документ написаний на османському турецькою мовою з використанням вишуканого стилю «дивані» каліграфічного письма і навіть зберіг королівську печатку султана Сулеймана. Для написання використовувалися чорні, сині та золоті чорнила. Крім власне підпису самого Сулеймана Пишного, на документі також знаходяться підписи візирів Пертев-Паші і Ферхат-Паші, а також підписи казаскерів (військових суддів) імператорської армії Ахмет-Ефенді і Хюсейн-Ефенді. Відома і дата складання документу — 1566 рік. Виглядає "мюлкнаме" як характерний для країн Сходу сувій з розмірами 30 сантиметрів завширшки та 180 сантиметрів у довжину. Текст його складається з цілого ряду декларацій, що містять акти дарування видатним діячам того часу.

Як відзначили в Інституті рукописів, даних про те, коли та звідки надійшов до архіву цей документ, не збереглося, але дуже важливо, що такий історичний документ зміг зберегтися в настільки відмінному вигляді. Крім власне історичного значення, він також важливий і для вивчення історії права Османської імперії.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі