Коротко про луцький монастир домініканців

Коротко про луцький монастир домініканців

Монастир домініканців збудували за підтримки князя литовського Вітовта та короля польського Ягайла наприкінці XIV століття. Він проіснував до кінця XVIII століття, коли згорів. Тоді поруч побудували новий монастир і костел.

Мали домініканці ще з XVI століття власну броварню і корчму. В костелі діяла музична капела, яка в часи розквіту налічувала 38 членів. Для світських дітей діяла Маріїнська школа, де вчилися учні з міста та околиць. Тримали луцькі домініканці свою папірню та друкарню. Ще в 1598 році в Луцьк із Риму привезли одну ікону й подарували домініканцям. З часом прихожани стали повідомляти про начебто чудеса, які творила ікона, а саме – зцілення від хвороби. У 1703 році видали декрет, в якому ікона Луцької Богоматері офіційно проголошувалася чудотворною. Крім того, у декреті її назвали "щитом Королівства та непохитною вежею Волині".

Щоб возвести ікону в вищий ранг, її вирішили коронувати. Процес коронації ікони відбувався в Луцьку. Ікона Луцької Богоматері стала другою коронованою домініканською іконою Богоматері в тодішній Польщі.

Сьогодні монастир домініканців є пам'яткою архітектури національного значення. Тут розміщується духовна семінарія Української православної церкви Московського патріархату.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі