Вітряки та панські палаци - оцифрували 120-річні фото українських сіл

Джерело: Gazeta.ua

Показали фотографії Полтавщини кінця XIX - початку XX ст. Найбільше автора цікавили архітектурні пам'ятки.

Знімки помістили у видання 1902 року "Гоголь на Родинҍ: Альбомъ художественныхъ фототипій и геліогравюръ", - повідомляють у спільноті Архітектурнa спадщина України.

"Дорога на Миргород від Лубен йде степами і широкої рівниною. Немає краю горизонту й куди не кинь оком поля і поля. Лише на півдороги зустрінеться самотня хатинка з колодязем та в 12 верстах від Миргорода буде село Кібинці. Тут починається область Гоголівських спогадів. Посеред села на пагорбі навпроти церкви стоїть і тепер ще той будинок де давалися малоросійської спектаклі і гралися п'єси, створені батьком Гоголя Василем Опанасовичем. Будинок має тип панських будівель того часу, і, хоч сильно перероблений, але виглядає ще велично. Саме село таке чистеньке. Білі хати з підведеною знизу стін глиною жовтими смугами, так добре обмазані.

За Кибинцями знову рівнина, поля соняшнику, повернули на схід тарілки своїх яскраво-жовтих квітів. Вдалині красуються верби, церква, млини. "Що це за село ямщик?" - "Та це ж Миргород!", - написано у вступі до альбому.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі