Яблучний пиріг «навиворіт» від художника Анрі Тулуз-Лотрека

Яблучний пиріг «навиворіт» від художника Анрі Тулуз-Лотрека

Анрі Тулуз-Лотрек, виходець з аристократичної гасконської сім’ї, з дитинства спізнав усі принади хорошої кухні. У родових маєтках його батьків стіл вирізнявся не лише розмаїтістю смаків, а й вишуканістю подачі та сервірування.

Альфонс Тулуз-Лотрек, батько Анрі, знався на їжі й навіть збирав книги з рецептами різних країн. Ця пристрасть передалася і його синові. Ще дитиною Анрі любив дегустувати страви на кухні, піднімаючись на ослінчик.

В кабаре «Мулен Руж», 1892-1895, Анрі Тулуз-Лотрек, Art Institute of Chicago, Чикаго

Подорослішавши, художник із задоволенням готував страви. Автори «Книги рецептів Тулуз-Лотрека» пишуть: «Цей аристократ готував не для того, щоб нагодувати, а заради творчого процесу і задоволення».

В кабаре «Мулен Руж». Танок, 1890, Анрі Тулуз-Лотрек, Philadelphia Museum of Art, Філадельфія

Тулуз-Лотрек винаходив нові рецепти й вражав своїх друзів сервіруванням. Наприклад, він запускав у графини з водою золотих рибок – як відомо, Анрі надавав перевагу алкоголю перед водою.

Після закусок і основного блюда художник нерідко відводив своїх гостей до ательє і біля якоїсь із картин проголошував: «А це десерт!»

У цій статті на десерт – тарт Татен із «Книги рецептів Тулуз-Лотрека».

Книга рецептів Анрі Тулуз-Лотрека, текст: Мюріель Лакруа т а Паскаль Пренгарб, фотографії: Пьєра Люсе-Пенато, видавництво Chêne, 2019

ЯБЛУЧНИЙ ПИРІГ МАДМУАЗЕЛЕЙ ТАТЕН

На 8 персон. Підготовка: 45 хвилин. Очікування: 30 хвилин. Випікання: 40 хвилин

Вам знадобиться:

800 г яблук сорту «Голден»
125 г цукру
75 г масла
160 г густої сметани

Для пісочного тіста:
300 г борошна
150 г масла
50 г цукрової пудри
1 яйце
1 дрібка солі

Приготуйте пісочне тісто: покладіть до миски борошно, цукрову пудру, сіль і яйце. Додайте нарубане маленькими шматочками масло. Спочатку перемішайте суміш кінчиками пальців, а потім, для створення однорідної маси, – всією долонею. Вимісіть тісто в грудку і залиште на 30 хвилин у холодильнику.

Очистіть яблука від шкірки, розріжте їх на чотири частини й видаліть серцевини.

Приготуйте з цукру й масла світлу карамель на пательні з діаметром не менше 32 см. Зверху на карамель викладіть по колу яблука – як пелюстки троянд.

Розкачайте тісто таким чином, щоби його діаметр був трохи більшим, ніж у пательні. Покладіть тісто на яблука і підігніть його краї усередину до самої карамелі.

Випікайте пиріг у духовці 40 хвилин за температури 190 градусів. Витягніть пательню з духовки і, щоб карамель не прилипала, підігрійте пиріг протягом однієї хвилини на невеличкому вогні на плиті. Потім переверніть пиріг на блюдо. Подавайте теплим зі сметаною.

Bon appétit!

Анрі Тулуз-Лотрек малює «В кабаре "Мулен Руж"», 1890

На головній світлині: Колесо (фрагмент), 1893, Анрі Тулуз-Лотрек, Museu de Arte de São Paulo, Сан-Паулу


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Наталя Гузенко

Коментарі