Як британські злочинці заснували місто Сідней

Джерело: Gazeta.ua

У Ботанічній затоці на узбережжі Австралії 18 січня 1788 року з'явились перші британські поселенці, котрі мали заснувати в Австралії виправні колонії для злочинців.

Флотилія з 11 британських кораблів привезла на узбережжя затоки Порт-Джексон на південному сході Австралії першу партію англійських злочинців — 578 чоловіків і 220 жінок. Ці люди, а також 300 військових заснували перше на континенті поселення європейців - Сідней.

Британські злочинці заснували місто
Сідней в кінці ХІХ століття. В 1851 році поблизу Сіднея було знайдено поклади золота, що привело до різкого росту міста. Фото: Артур Сайєр

У Великій Британії бракувало місць в тюрмах – засуджених почали засилати в малоосвоєну Австралію. На початку 1788 року сюди прибули 11 кораблів із 850 каторжанами. Серед них були морські піхотинці з сім'ями, урядовці і 778 в'язні, засуджені за крадіжки, лжесвідчення, шахрайство, насильство і грабіж на терміни від 7 років до пожиттєвого терміну.

Колонізація континенту британцями супроводжувалася винищенням корінного населення. На початок 70-х років 19 століття було повністю знищено тасманійців. З кінця 18-го до середини 20-го століть чисельність тубільців скоротилася в 5-6 разів. Спершу поселення розташовувалися вздовж узбережжя. У перші десятиліття після 1788 чисельність європейського населення росла повільно і в основному за рахунок засланців.

В 1851 році поблизу Сіднея було знайдено поклади золота, що привело до різкого росту міста. 1 січня 1901 набрав чинності акт британського парламенту про створення Австралійського Союзу.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі