Невідому фреску Дюрера знайшли під шаром вікового бруду в соборі Відня

На стіні Собору Святого Стефана у Відні виявили картину, яка може виявитися невідомою роботою знаменитого живописця епохи Відродження Альбрехта Дюрера. Зображення, вкрите багатовіковим шаром бруду, розташовується над сувенірним магазином, повідомляють Діалоги з посиланням на The Art Newspaper.

Картину датували XVI століттям, на ній зображені святі Катерина і Маргарита.

«Особлива художня якість наводить на думку про великого майстра», – пояснили в австрійському федеральному бюро пам’ятників.

Експерти обережно видалили з поверхні стіни забруднений шар і зараз досліджують фреску. Якщо їх припущення про авторство Дюрера підтвердиться, то це розкриє нові деталі з життя художника.

Так, історики досі не підозрювали, що він був у Відні – не існує ніяких документальних свідчень про цю поїздку. Але в біографії Дюрера, написаній істориком мистецтва Йоахімом Зандрарта, наводиться цікавий епізод: нібито імператор Максиміліан I наказав художнику «зобразити щось велике на стіні».

«Ми, можливо, знайшли підтвердження цієї розповіді, яку до цього помилково вважали простою вигадкою», – відзначили експерти.

Раніше вважалося, що Дюрер створив лише одну серію настінних розписів: у великому залі Нюрнберзької ратуші, спроектованої ним в 1521 році. Але і в цьому випадку основну роботу виконували його помічники.

У 1630 році фрески зафарбували, а під час Другої світової війни сама ратуша була повністю зруйнована.

Фахівці з творчості Дюрера спочатку припустили, що картина в віденському соборі також належить пензлю когось із його учнів. Але після тривалих досліджень все більше схиляються до того, що це робота самого майстра.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі