Новорічний Луцьк на фото 1970-1990-х років

Ретро світлини новорічного Луцька завжди викликають багато емоцій в лучан різного віку, які проживають не лише в нашому місті, а й далеко за межами України.

В соціальній мережі Фейсбук лучани поділились світлинами та спогадами про ялинку в центрі Луцька 1970-1980-х років. На фото можна побачити, який вигляд мала ялинка, центр міста, ілюмінації. Лучани, які були дітьми в ті часи згадують, що ялинка тоді оберталась, сяяла, а біля неї завжди були Дід Мороз та Снігуронька.

Також разом із центральною, ялинки ставили і в інших місцях, зокрема, біля кінотеатру «Хроніка», при вході у центральний парк імені Лесі Українки.

Лучанка Людмила Янковська пише: «Так це ж не єдина ялинка була в Луцьку. Ще одна була біля кінотеатру «Мир» на Ковельській, вона навіть крутилася, і при вході в парк Лесі Українки також була ялинка... Мені здається,що ще була ялинка на вокзалі, але я точно не пам'ятаю, може хтось знає...»

Дуже кумедні спогади про Діда Мороза та Снігуроньку, не всім вони подобались, тому в спільноті «Теревені міста Луцька» деякі лучани пишуть, що ці два казкові герої їх лякали, і нагадували фільми жахів. Проте, коли дивимось на старі фото, то нічого такого страшного не бачимо. Можливо, такі враження були від казкових героїв, якщо їх ставили кілька років під ряд і вони втрачали свій первісний вигляд.

В 1992 році із луцькою ялинкою стався прикрий випадок вона впала. Про цю історію лучани також згадували як очевидці, адже сталось це вдень, коли біля зеленої красуні юрбилось багато дітлахів.

Лучанин Олександр Качановський так описав той випадок: «Десь в році 1992 році ялинка стояла біля біля Бім-Бому і від сильного вітру гепнулась мало не на голови оточуючих... За усіма прикметами це означало невдалий рік,так в принципі і сталось..».

Новий Рік у різному віці сприймається по-різному. Наша сьогоднішня фотопідбірка також містить кілька світлин із дитячих новорічних ранків. Діти їх завжди чекали з нетерпінням. Батькам було складніше. Адже потрібно було десь знайти новорічний костюм зайчика, білочки, сніжинки… Інколи один костюм передавався по всьому під’їзду, головне, щоб новорічні ранки не співпадали в один день.

Досить цікавим фото поділився з нашими читачами відомий луцький художник Руслан Чугай. Фото в мережі фейсбук він  підписав, як  «..1 січня 1990 року... Автобус №7 "Міжрайбаза"..))..Юра"Буля", Толя, Віталя, Руля..». Як бачимо луцька молодь їде на автобусі після святкування Нового Року. Щасливі, усміхнені.. трішки стомлені молоді лучани. Бачимо, що хлопці одягнені за тогочасною модою, але не дуже тепло. Це не випадково. Тогочасний Новий Рік видався досить теплим. Руслан Чугай як підтвердження зробив фото, яке показує -3 станом на 1 січня 1990 року.

 

«Бім-Бом ...1 січня..-3..1990 року..» . Фото Руслана Чугая

Ялинка в Луцьку, 1971 р. Фото Ольги Будняк

Новий Рік, 1972-1973 р. Фото Наталії Камінської

Ялинка, Луцьк, 1974 р. Надіслала Наталія Камінська

Луцьк, 1980 р. Фото Наталії Камінської

Ялинка біля драмтеатру, 1981 р. Фото Ольги Коробенко

Ялинка біля ЦУМу, 1972-1973 рр.. Фото Андрія Лесика

Новий Рік. Ялинка біля драмтеатру1972-1973 рр. Фото Андрія Лесика

Біля ялинки, 1970-ті роки. Фото Наталії Голікової

Ялинка біля ЦУМу, 1976 р. Фото Тетяни Самонюк

Біля фотозони з авто, 1982 р. Фото Наталії Голікової

Новорічний ранок в дитячому садочку № 2, 1982 рік. Фото Тетяни Самонюк

Новорічний ранок, 1989 рік. 19 школа міста Луцька. Фото Тетяни Яцечко-Блаженко

1 січня 1990 року...Автобус №7 «Міжрайбаза». Фото Руслана Чугая

 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі