76 років тому завершили будівництво Пентагону

Джерело: Gazeta.ua

У Вашингтоні 15 січня 1943 року завершено будівництво Пентагону, найбільшого у світі адміністративного будинку, в якому розмістилося Міністерство оборони США. Будівництво тривало 16 місяців і коштувало $83 млн.

Коли почалася Друга світова війна, Міністерство оборони США розміщувалося в комплексі з 17 будівель. У цих будівлях працювали близько 26 тис. осіб. Усі вони були розкидані по різних майданчиках округу Колумбія. Парламент вирішив виділити гроші на будівництво єдиного комплексу оборони.

1941-го почалося будівництво. Роботи не припинялися ні вдень, ні вночі. У грудні 1941 року, коли японці атакували Перл-Харбор, будівництво пішло ще швидшими темпами. Уже через 16 місяців монолітний будинок звели. Геометрично будівля являє собою правильний п'ятикутник, довжина сторони якого становить рівно 281 м. Внутрішня площа становить понад 0,6 млн кв. м.

Тут, крім служб, зайнятих розробкою стратегій проведення бойових операцій і військових навчань, працює велика кількість ресторанів і закусочних, квіткових магазинів і ювелірних крамниць. Кількість повідомлень, які щодня надходять на електронну пошту Пентагону, вимірюється сотнями тисяч. В середньому це близько 1,2 млн електронних листів. А ще фіксується майже 2 сотні тисяч дзвінків на телефони вдень і вночі.

Однак поліпшення системи безпеки не вберегло Пентагон від удару терористів. 11 вересня 2001 року літак звалився на будівлю. Постраждало західне крило Пентагону, в якому розташовувався Департамент американської армії. Тоді загинули 125 осіб. Біля Пентагону звели меморіальний комплекс у пам'ять про жертв трагедії 11 вересня.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі