Мальовнича та нескорена: підбірка книг про Волинь

Джерело: Книгарня Є

Чи не кожен самобутній куточок нашої країни може похвалитись багатою історією. Не стала винятком і Волинь, яка відіграла важливу роль у формуванні національної ідентичності для багатьох поколінь українців. Історики написали чимало книг про північно-західну окраїну нашої держави. Ми пропонуємо до вашої уваги най винятковіші з-поміж них.

Історичні книги про Волинь, які варто прочитати

З народу руського. Шляхта Київщини.jpg«З народу руського. Шляхта Київщини, Волині та Брацлавщини (1569-1648)» - це книга що сягає історичної спадщини залишеної багатьма поколіннями представників еліти північно-західних земель України, але не оминає увагою селян та представників деяких знатних родів. Автор звертає нашу увагу на історичні умови, що призводили до збагачення або ж збідніння шляхти, перерозподіл земель і ставлення до панівної релігії. Ця книга буде особливо корисна студентам, що вивчають історію України.

Програна битва виграної війни.jpeg«Програна битва виграної війни» - це книга з військової історії Волині, що присвячена чи не найзначнішій битві часів Богдана Хмельницького, що відбулась поблизу Берестечка. На основі численних історичних даних автор детально аналізує та реконструює основні етапи перебігу битви, визначає історичне підґрунтя і наслідки цього зіткнення як для регіону, так і для країни в цілому. Це колекційна книга, що доповнює полицю сучасних раритетних видань із мілітаристики та історії побуту.

Родові гнізда Драгоманових.jpgДля колекціонерів і поціновувачів подарункових видань історичних книг ми пропонуємо звернути увагу на «Родові гнізда Драгоманових-Косачів: їх устрій та культура». Ця праця дарує читачам нагоду осягнути дуxoвнe cepeдoвищe й культуpну aтмocфepу родових помість Дpaгoмaнoвиx-Кocaчiв, як ocepeдкiв укpaїнcькoї тpaдицiї тa apиcтoкpaтичнoї культуpи кiнця XIX – пoчатку XX cтоліття. Книга містить добірні ілюстрації, фрагменти епістолярної спадщини і багату колекцію джерел культурної спадщини Драгоманових-Косачів.

Від волинської різанини до операції.jpgЗ-поміж історичних книг про Україну де Волинь відіграє помітну роль, варто відзначити книгу «Від волинської різанини до операції "Вісла"» польського автора Ґжеґожа Мотики. Ця книжка важлива тим, що розповідає нам про зіткнення двох націоналізмів в умовах військового конфлікту, питання, що сьогодні вважається особливо актуальним.

Друга польсько-українська війна.jpgПідняту у попередній книзі тему продовжує український автор — колишній голова інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович. «Друга польсько-українська війна 1942-1947» — це дослідження причин, перебігу і наслідків конфлікту між поляками та українцями на території нашої країни. Розглянуто також спроби вирішення конфлікту та численні приклади співпраці українців і поляків у роки Другої світової війни. Це не лише книга з історії України, а і важливе свідчення невідворотності шкоди завданої обом народам.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі