У парку Мехіко відкопали золото ацтеків

Джерело: Діалог

Золотий злиток, знайдений в парку Мехіко в 1981 році, був частиною скарбів ацтеків, награбованих Ернаном Кортесом і іспанськими конкістадорами 500 років тому, з’ясували вчені-історики. Фрагмент дорогоцінного металу вагою майже два кілограми був виявлений під час будівельних робіт в міському саду Аламеда, в самому центрі мексиканської столиці. Протягом 39 років його походження залишалося таємницею, повідомляє AFP .

Але нове дослідження Національного Інституту антропології та історії (INAH) дозволило відновити його історію. Вчені прийшли до висновку, що злиток втратили іспанські війська під час спішного відступу з Теночтітлану (головне місто ацтеків) 30 червня 1520 року.

Відомо, що іспанці прибули до палацу ацтекського імператора Монтесуми в 1519 році і незабаром стали вести себе там як повноправні господарі. Але ця експедиція була проведена без офіційної санкції.

У 1520 році Кортес дізнався, що іспанський губернатор Куби вирішив заарештувати його і послав з цією метою загін солдатів. Він разом з частиною армії вирушив боротися з цими військовими, а «намісником» Теночтітлана залишив лейтенанта Педро де Альварадо.

Залишившись без підтримки головнокомандувача, Альварадо став побоюватися, що місцеві жителі спробують на нього напасти, і як превентивний захід наказав вбити ряд дворян і священиків.

Ацтеки збунтувалися, і іспанцям довелося тікати з міста. Вони взяли стільки скарбів, скільки змогли винести. Ймовірно, в той момент хтось з них випадково впустив злиток в один з каналів Теночтітлану, де коштовність і пролежала півтисячоліття. Дослідження за допомогою рентгенівських променів показало, що злиток відповідає іншим ацтекським виробам тієї епохи.

«Цей злиток – ключовий елемент в розгадки цієї історичної події», – підкреслили автори наукової роботи.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі