Святий Йосафат із міста Володимира

Святий Йосафат із міста Володимира
  1. Новина відноситься до:

У 2020 році виповнюється 440 років з того часу, як у місті Володимир на Волині народився святий священномученик католицької церкви Йосафат Кунцевич. Також він був відомий, як єпископ Української Греко-Католицької Церкви; засновник монашого ордену Василіян. У 1867 році католицька церква канонізувала Йосафата Кунцевича як святого священномученика. До речі, чи знали наші читачі, що Святий Йосафат вважається покровителем України?

Справжнє ім’я святого родом із Волині звучить як Іван Гаврилович Кунцевич гербу Ружа. Був він із шляхетського роду. Народився у місті Володимирі в православній шляхетській родині. Батько -   Гаврило був небагатим місцевим купцем.  

Іван Кунцевич навчався в церковній школі при катедрі міста Володимира. Пізніше родина переїздить до міста Вільно з Волині.

У 1604 році Іван вступив у василіянський монастир при церкві св. Трійці  у Вільні. Згодом чоловік був пострижений у чернецтво, де отримав нове ім’я –Йосафат. Далі, він вивчав богослов'я під керівництвом ректора монастирської школи, а потім в Віленській академії.

До нашого часу не дійшли твори Йосафата Кунцевича. Проте відомо, що в своїх полемічних трактатах він заявляв про необхідність відновлення єдності Західної і Східної Церкви під керівництвом Папи Римського.

У 1609 році Йосафат Кунцевич був висвячений у священики католицьким єпископом, а через п’ять років він став архімандритом Віленського монастиря святої Трійці.

1614 року митрополит Йосиф Велямин Рутський взяв Кунцевича з собою до Києва для допомоги в наверненні православних християн до унії.

Наприкінці 1617 р. Кунцевич призначений вікарним єпископом Полоцького архієпископа (у Вітебську), а з кінця 1618 — самостійним Полоцьким архієпископом.

У неділю 12 листопада 1623 він був убитий у місті Вітебськ (сучасна Білорусь). Йосафат Кунцевич своєю мученицькою смертю привів до з’єднання більше людей, ніж своєю тяжкою працею за життя. Папа Урбан VIII підписав беатифікаційний декрет, що проголошував Йосафата Блаженним, а Папа римський Пій IX в 29 червня 1867 р. зарахував його до лику святих, проголосивши його покровителем для Русі та Польщі. Йосафат по смерті відзначився та прославився як великий чудотворець: чудес було так багато, що Священна Конгрегація Обрядів зустрілася з трудністю вибрати серед них такі чудеса, які були найбільшими.

Ім'я святого Йосафата носить українське монаше згромадження оо. Василіян.

 

Йосафат Кунцевич, зображення О.Тарасовича, 1660-ті роки. Тут і далі зображення з polona.pl

Йосафат Кунцевич, зображення П.Кампана, 1765

Йосафат Кунцевич, зображення Ж.Дюрюі, 1874

Йосафат Кунцевич, зображення Ю.Макаревича, 1912

Смерть Йосафата Кунцевича, зображення Ю.Зімлера, 1861

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі