Розгадали таємницю 3600-річної фрески, на якій зображені мавпи

Джерело: Gazeta.ua

Вчені розгадали таємницю 3600-річної фрески палацу Акротірі на острові Тіра в Егейському морі. Палац збудували представники мінойської цивілізації. Отримані дані розповідають, що стародавні культури торгували й обмінювались ідеями географічно ширше ніж вважалося.

На фресках зображені мавпи, яких в острівній Греції не було. Спочатку їх сприйняли за єгипетських оливкових бабуїнів, оскільки мінойці мали контакти з давнім Єгиптом. Натомість, новітні дослідження приматологів довели, що на малюнках зображений сірий лангур. На це вказує своєрідне хутро та хвіст у S-подібній формі, повідомляє New Scientist.

Лангури жили та живуть у південній Азії в теперішньому Непалі, Бутані та Індії, і особливо в долині річки Інд, де в епоху бронзи проживала Індська цивілізація. На той час була передовою, мала великі міста та розвинені системи водопостачання.

"Чи відвідували Інд мінойські греки? Я не була би здивована, якщо у майбутньому ми знайдемо доказати прямого контакту, але нині таких немає. Можливо все було й навпаки", - каже археолог Марі Пареджа.

Мають й інше припущення. Центром обміну між Грецією та Індом могла бути Месопотамія. Греки могли побачити лангурів там.

"Це свідчення далекосяжної торгівлі, відносин з цими далекими районами. Навіть у епоху бронзи, здається, було багато обміну між окремими цивілізаціями.", - додає Пареджа.

Автор: By Joanbanjo

Представники мінойської цивілізації зобразили індійських мавп в епоху бронзи - 3,6 тис. років тому

Представники мінойської цивілізації зобразили індійських мавп в епоху бронзи - 3,6 тис. років тому

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі