У 1901 вперше передали радіосигнал з Англії до Канади

Джерело: Gazeta.ua

Радіосигнал з Англії до Канади вперше зміг передати італійський фізик і винахідник Гульєльмо Марконі 12 грудня 1901 року.

Він з дитинства цікавився питаннями, пов'язаними з радіохвилями. Провів першу публічну демонстрацію передачі радіосигналу на відстань 3 км, потім через море. Експериментував з більшими відстанями. Створив велике акціонерне товариство, запросив багатьох відомих учених та інженерів. Здійснив передачу радіосигналів на 14 км через Бристольську затоку, у жовтні — на відстань 21 км. У листопаді того ж року побудував першу стаціонарну радіостанцію на острові Вайт, забезпечивши зв'язок острова з материком на відстані 23 км.

У місті Ньюфаундленд з допомогою антени, піднятої на висоту 150 метрів, отримав повідомлення у вигляді букви "S" азбукою Морзе надіслане з Англії. Довів, що радіохвилі можуть відбиватись іоносферою Землі і долати гігантські відстані.

Наприкінці наступного року було налагоджено регулярний трансатлантичний радіозв'язок. 1909-го Гульєльмо Марконі отримав Нобелівську премію з фізики.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі