Софіївський собор та Києво-Печерська Лавра стали першим об'єктом спадщини ЮНЕСКО в Україні

Джерело: Gazeta.ua

"Софійський собор у Києві та прилеглі монастирські будівлі, Києво-Печерська Лавра" були внесені до списку Світової Спадщини ЮНЕСКО 12 грудня 1990 року. Рішення прийняла 14-та сесія Міжурядового комітету ЮНЕСКО у Банффі, Канада.

Внесення до списку підтвердило цінність пам'яток для світової культурної та історичної спадщини. Окрім будівлі собору під охорону ЮНЕСКО потрапили дзвіниця, південна в'їзна вежа, трапезна, хлібний, бурса, будинок митрополита і брама Заборовського. З того часу храм заборонено передавати будь-якій релігійній організації та здійснювати богослужіння. Виняток становить лише 24 серпня - День незалежності України.

Об'єкт Всесвітньої спадщини №527 став першим від України в списку ЮНЕСКО. Згодом, як частина Лаври, туди увійшла Церква Спаса на Берестові, а у 1998-му історичний центр Львова.

У липні 2019-го сесія Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО прийняла рішення щодо нового написання англійською мовою об'єкту 527. Відтепер замість "Kiev" пишуть "Kyiv: Saint-Sophia Cathedral and Related Monastic Buildings, Kyiv-Pechersk Lavra".


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі