У 1930-х російські спецслужби вбили у Стамбулі цілу команду дипломатів УНР

Турецька газета "Міллієт" написала про вбивство у Стамбулі членів дипломатичної місії УНР.

Представником уряду УНР у Туреччині був письменник Володимир Мурський. У 2018 році в Стамбулі знайшли його могилу, повідомляють "Тексти".

Мурський працював над отриманням автокефалії Українською Православною Церквою від Константинопольського Патріархату. У Стамбулі видав турецькою мовою книжки "Україна та її боротьба за незалежність" і "Справжнє обличчя Росії". Першу книжку подарував лідеру Туреччини Кемалю Ататюрку.

Радянська Росія допомагала Туреччині. Намагалась не дозволити Великій Британії стати союзником Ататюрка. У 1930-их роках Туреччина дистанціювалась від Радянського Союзу.

Мурський помер у 1935 році. Йому поставили діагноз "пухлина мозку". "Міллієт" встановила, що в ті ж роки начебто від раку померли всі соратники Мурського. Це попередній представник УНР у Стамбулі Олександр Адієсевіч, урядовець УНР у Стамбулі Денис Хвиля, заступник Мурського Микола Забелло зі своєю дружиною Катериною. Вони були молодими людьми.

Газета стверджує, що в ті роки у Стамбулі активно діяли радянські спецслужби.

Зі смертю Мурського діяспорянський проект автокефалії для українського православ’я надовго припинено.

Архіви Служби зовнішньої розвідки України свідчать, що ОГПУ прагнуло вийти через українців Стамбула на канали зв'язку діячів УНР із підпіллям в УРСР.

Операцію мав проводити Іноземний відділ ГПУ УСРР. Таким чином, ще з середини 1920-х років в українській громаді Стамбула ГПУ вербує кількох осіб. Коли Мурського 1929 року призначено представником УНР у Стамбулі, радянське “агентурне гніздо” в Туреччині майже щоденно пересилає повідомлення про нього до ГПУ в Харкові. Уже за вітчизняними архівами, окрім дипломатичної служби Мурського, ГПУ також цікавила його розвідувальна діяльність в інтересах “уенерівської” розвідки.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі