Перший цирк звели на Єлисейських полях

Джерело: Gazeta.ua

У Парижі відкрили найстаршу в світі циркову споруду "Цирк д'Івер Бугліон" 11 грудня 1852 року. Збудувати на Єлисейських полях стаціонарний цирк замість пересувного, запропонував директор літнього цирку Луї Дежан.

Що вихідних вистави показували циркові трупи з різних країн. Через сім років тут показали перший в історії акробатичний номер з повітряною трапецією.

Перший цирк звели на Єлисейських полях
Паризький "Цирк д'Івер Бугліон" збудували на Єлисейських полях. Фото: Tommaso Cuccioni

Відомий французький скульптор Жан Жак Прадо створив барельєфи в класичному стилі для фасаду. Урочисте відкриття в 1852 році удостоїв візитом сам імператор Наполеон III, і в результаті цирк назвали в його честь. "Цирк Наполеона" увійшов в історію завдяки першому в історії акробатичному номеру з повітряною трапецією.

В 1934 в назві з'явилося прізвище нових власників - династії Бугліон і д'Івер, які досі тісно пов'язанаі з ним. Династія Бугліон і нині займається цирком: молоде покоління – ілюзіоністи, середнє – на арені з кінними номерами, а старше вирішує адміністративні питання. У грудні арену перетворюють в каток і дають льодові вистави. У 1955 році в будівлі "Цирку д'Івер Бугліон" знімали голлівудську мелодраму "Трапеція" з Тоні Кертісом, Джиною Лоллобріджидою і Бертом Ланкастером.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі