Уряд Угорщини планує посилити контроль за театрами

Джерело: Громадське

Уряд Угорщини розробив постанову, яка передбачає створення органу контролю за театрами країни. Спілка театрів виступила проти.

Згідно з нею, створять новий орган — Національну раду з питань культури, яку очолюватиме профільний міністр. Ця рада відповідатиме за «визначення пріоритетів і напрямків, яких дотримуватиметься угорська культура». Крім того, міністр впливатиме на призначення й звільнення директорів театрів, які частково фінансуються з державних коштів.

«Для діяльності, що підпадає під дію закону, активний захист інтересів добробут нації є основоположною вимогою»,  йдеться в тексті постанови.

Речник уряду Угорщини підтвердив, що влада справді розглядає варіанти посилення контролю над діяльністю театрів, які вона частково фінансує. При цьому він послався на нещодавній випадок сексуальних домагань в одному з театрів Будапешта.

Мер угорської столиці Гергель Корачонь заявив, що постанова є кроком «у дуже поганому напрямку», і додав, що вона «порушує автономію водночас мистецтва й місцевої влади шляхом передання свободи творчості політично призначеним особам».

Спілка театрів Угорщини оприлюднила заяву, в якій зазначається, що урядова постанова обмежить свободу творчості в неприпустимий спосіб.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі