У 1933 в США скасували «сухий закон»

Джерело: Gazeta.ua

Американці святкують гучними гулянками в розпивання спиртних напоїв перший день скасування урядом "сухого закону" 5 грудня 1933 року. Заборона на продаж і виготовлення алкоголю закінчилась.

Тринадцять років тому конгрес США 18-ю поправкою до Конституції заборонив виготовлення, продаж і перевезення алкоголю у країні. Так вимагали релігійні організації. В період "сухого закону" особливо ревні прихильники тверезого способу життя наймали спеціальних людей, яким ставилося в обов'язки переписувати Біблію, прибираючи з них все згадки про спиртні напої.

У народі заборону прозвали "сухим законом". Країну заполонили нелегальні виробники алкоголю, контрабандисти і гангстери. Нелегальних барів і пивних стало більше, ніж легальних до "сухого закону". Споживання алкоголю в країні скоротилося вдвічі. Зате втричі зросла кількість убивств, збільшилась організована злочинність.

Гангстери змагалися за контроль над продажом спиртних напоїв. Найвідоміший із них – італійський мафіозі Аль Капоне (1899 – 1947) за рік заробляє $60 млн на продажу алкоголю. "Сухий закон – найкращий із законів, який могли вигадати і прийняти федерали. Вони забули яким бажаним буває заборонений плід", - часто повторював гангстер. За часів заборони алкоголю, лише в Нью-Йорку налічувалося понад 100 тис. місць підпільного продажу міцних напоїв.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі