Як виглядала найдавніша різдвяна листівка. Фото

Джерело: Gazeta.ua

Найдавнішу комерційну різдвяну листівку виставили у музеї Чарльза Дікенса в Лондоні.

Ідея створення картки належала серу Генрі Коулу - британському держслужбовцю, що прославився як організатор Великої виставки у Крістал Пелес 1851-го та як засновник музею Вікторії і Альберта, повідомляє The History Blog.

У 1843-му році письменник Чарльз Дікенс опублікував повість-казку "Різдвяня пісня", чим дав початок "комерційному Різдву". Захоплений Коул попросив свого друга - ілюстратора Джона Хорслі розробити веселий дизайн для листівки, яку можна було би подарувати родині, друзям та знайомим. Хорслі погодився та створив триптих: в центрі розмістив веселу родину, яка п'є алкогольні напої. А по-бокам благодійну роздачу одягу та їжі біднякам. Листівка мала напис "Щасливого Різдва та щасливого Нового року".

Хорслі надрукував понад 1 тис. екземплярів. Ті які не використав, пустив у продаж на Олд-Бонд-стріт у Лондоні. Листівка коштували шилінг - тижневу зарплату робітника. Вони були майже недоступними для бідних людей, але за 5 років вийшла дешева комерційна листівка, яка спричинила справжній "різдвяний бум".


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі