Першу в світі вертолітну рятувальну операцію провели 74 роки тому

Джерело: Gazeta.ua

Першу в світі вертолітну рятувальну операцію провели в США 29 листопада 1945-го. Здійснювали її на гелікоптері R-5, конструкції киянина Ігоря Сікорського.

За день до події східне узбережжя країни накрив сильний ураган. Баржа "Texaco" із 2-ма моряками на борту відчепилася від нафтового танкера і була віднесена хвилями на гострий риф неподалік узбережжя міста Ферфілда. Життя чоловіків опинилося під загрозою.

Жоден човен чи корабель не могли наблизитись до них. Боялися потрапити у подібну ситуацію. Тоді люди, що споглядали моторошну картину з берега, вирушили до сусіднього Бріджпорта, де знаходився Авіаційний завод імені Сікорського та попросили про допомогу.

Рятувальну операцію провів пілот Джиммі Вінер. З гелікоптера спустили троси, якими моряки мали обхопити себе під пахвами. У кабіні їм не було місця, тому триматися слід було міцно, адже при перевезенні був великий шанс вислизнути та впасти на гострі скелі чи у воду.

Попри сильний вітер, операція порятунку пройшла успішно. Чоловіків доправили до безпечного місця. З того часу розпочалася нова епоха у використанні гелікоптерів.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі