За що вбили Джона Кеннеді

Джерело: Gazeta.ua

22 листопада 1963 року в Далласі (штат Техас) вбито 35-го президента США Джона Кеннеді. Він був смертельно поранений пострілом з гвинтівки, коли він разом зі своєю дружиною Жаклін їхав в президентському кортежі по Елм-Стріт.

Вбивство протягом десяти місяців розслідувала спеціально скликана комісія на чолі з головою Верховного суду США Ерлом Уорреном ("Комісія Уоррена"), яка прийшла до висновку, що злочин було скоєно злочинцем-одинаком Лі Харві Освальдом. Наступні офіційні розслідування підтвердили, що вбивцею був Освальд, але, ймовірно, за ним стояли якісь змовники. Існує низка конспірологічних теорій, що ставлять під сумнів висновки комісії Уоррена і представляють альтернативні версії вбивства, в тому числі змову американських або радянських спецслужб, однак жодна з них не була доведена. Соціологічні опитування показують, що переважна більшість американців (понад 70 %) не вірить в офіційну версію вбивства, а вважають, що була теорія змови.

22 листопада 1963 року в Далласі (штат Техас) вбито 35-го президента США Джона Кеннеді. Він був смертельно поранений пострілом з гвинтівки, коли він разом зі своєю дружиною Жаклін їхав в президентському кортежі по Елм-Стріт.

Вбивство протягом десяти місяців розслідувала спеціально скликана комісія на чолі з головою Верховного суду США Ерлом Уорреном ("Комісія Уоррена"), яка прийшла до висновку, що злочин було скоєно злочинцем-одинаком Лі Харві Освальдом. Наступні офіційні розслідування підтвердили, що вбивцею був Освальд, але, ймовірно, за ним стояли якісь змовники. Існує низка конспірологічних теорій, що ставлять під сумнів висновки комісії Уоррена і представляють альтернативні версії вбивства, в тому числі змову американських або радянських спецслужб, однак жодна з них не була доведена. Соціологічні опитування показують, що переважна більшість американців (понад 70 %) не вірить в офіційну версію вбивства, а вважають, що була теорія змови.

Як це було:

22 листопада. 11:40. У аеропорту Лав-Філд з літака вийшов Джон Кеннеді з дружиною Жаклін.

11:50. Президентський лімузин рушив у місто. В автівці були агенти Секретної служби США, за кермом – Вільям Грір, на пассажирскому сидінні спереду – Рой Келлерман, Джон та Жаклін Кеннеді позаду і губернатор Техасу Джон Конналлі з дружиною Неллі – на двох середніх пасажирських сидіннях. Позаду впритул їхав автомобіль з агентами Секретної служби, потім— машина з Ліндоном Джонсоном, а за ними – автівки з членами делегації та журналістами. Даллас був теплим та сонячним того дня, тому президент зробив непоправну помилку, переконавши організаторів, котрі, до речі, були проти, зняти пластиковий дах автівки, аби народ добре бачив свого президента. Лімузин повернув праворуч – на Х'юстон-стріт, і тоді Неллі Конналлі, повернувшись до Кеннеді, сказала:

"Містере президенте, погодьтесь, що Даллас вас любить".

Джон відповів: "Звісно".

Тієї ж миті кортеж повернув на Елм-стріт.

12:30. Коли лімузин проїжджав повз шкільне книгосховища, на розі Х'юстон-стріт та Елм-стріт, пролунали постріли. Пізніше свідки стверджуватимуть, що чули два, три, п'ять і навіть шість пострілів. Пізніше слідчі встановлять, що перша куля увійшла у спину Кеннеді та, пройшовши наскрізь, вийшла через шию. Саме ця куля поранила у спину, праве зап'ястя і ліве стегно Джона Конналлі, що сидів спереду Кеннеді. Через п'ять секунд пролунав другий постріл. Куля влучила президентові у голову. Вихідний отвір у голові був завбільшки з кулак – тому салон заплямувався фрагментами мозку. Саме цієї миті шокована Жаклін намагалася покинути вавтіку, почавши вилізати на задню частину кабріолету.

12:31. Після пострілу з підніжки своєї машини зістрибнули агенти Секретної служби Клінт Хілл та Руфус Янгблад, котрі підбігли до президентської автівки.

12:36. Ще живого президента доставили до Парклендського госпіталю, де йому надали екстрену медичну допомогу, проте марно.

13:00. Лікарі офіційно констатували смерть.

13:31. У Парклендському госпіталі на екстренній пресконференції прессекретар Білого дому Малколм Кілдафф сповістив світ про смерть Джона Кеннеді.

13:40. Сенат США припинив роботу, Нью-Йоркська біржа зачинилася.

13:50. Арештовують Лі Харві Освальда – підозрюваного у вбивстві президента.

14:38. Віцепрезидент США Ліндон Джонсон автоматично стає главою держави. На борту президентського літака в аеропорту Далласа він склав присягу Сарі Т. Х'юз, федеральному судді по Північному округу Техаса. Це перший і єдиний у світі випадок, коли новопризначений президент США склав присягу жінці та ще й у літаку.

15:40. Літак з труною вилетів до Вашингтону.

20:00. Офіційно висунуто обвинувачення Лі Харві Освальду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 56 років тому відбулися перші телевізійні дебати

Проте версії слідства про вину Освальда на судилося ані підтвердитися, ані спростуватися. 24 листопада, коли Освальда під руки виводили з відділку поліцейські, його застрелив власник місцевого нічного клубу Джек Рубі. Буцімто він керувався праведним гнівом та жагою помсти за смерть президента.

До речі, прибічники "теорії змови" кажуть, що це неспроста. Відомо, що Рубі мав темні справи з організованою злочинністю, тому не виключено, що ліквідація Освальда є ланкою у змові спецслужб, що організували вбивство Кеннеді. Цікаво, що Рубі судили і навіть винесли смертний вирок, проте дивним чином його оскаржили і пізніше справа взагалі забулася. А Рубі згодом помер своєю смертю.

25 листопада президента поховали. Попрощатися прийшло 250 000 осіб.

За що ж його вбили?

У своїй книзі "Навіщо вбили Джона Кеннеді. Правда, яку важливо знати" (у США ця книга- одна з найвідоміших, яка згадується у контексті убивства 35-го президентаі) її автор Джеймс Дуглас виділяє 6 головних подій, які визначили долю Кенді.

Не оминаючи стороною історію з Освальдом, автор проте основний акцент робить на тих діях Кеннеді, які, на його думку, налаштували проти президента військових і спецслужби.

1. Вторгнення в залив свиней "кубинських" емігрантів з території Гватемали (насправді спецоперація ЦРУ). Після того як війська Кастро цю атаку успішно відбили, цереушники і військові тиснули на Кеннеді, щоб той ввів на Кубу американські війська і завершив операцію з повалення Кастро. Схема була проста, вона потім багато разів повторювалася: повстанці (справжні чи ряджені) повстають проти тиранії, режим придушує повстання, американці від імені "всього вільного світу" вводять війська на підтримку повсталих і скидають незручний їм уряд. А Кеннеді не ввів війська, тобто визнав поразку. Перша чорна мітка.

2. Комунізм - породження пекла, з комуністами не можна вести переговори. Особливо якщо вони розміщують ракети під носом у американців, на Кубі. Те, що американці розмістили ракети під носом у СРСР, в Туреччини, - це можна, вільний же світ захищаємо. Спецслужби і військові всіляко переконують Кеннеді напасти на Кубу: як мінімум знищити пускові установки, як максимум бути готовими до превентивного ядерного удару. Однак Кеннеді обмежується тільки морською блокадою острова. Найжахливіше - він потай спілкується з Хрущовим. Листування почалося раніше, ініціатором її був Хрущов, але Кеннеді оцінив таку довіру радянського лідера і відповів. Вони обмінялися 21 листом, де змогли поглянути один на одного як на людей, у яких є своя точка зору і яку як мінімум треба зрозуміти. Хіба це по-американськи - без відома розвідки і Держдепу спілкуватися з ворогом? Навіть якщо це спілкування дозволило світу уникнути ядерної війни. Друга чорна мітка.

3. Промова в американському університеті 10 червня 1963 року, яка не була узгоджена ні з Держдепом, ні з ЦРУ. По суті, вона стала публічною декларацією того, що США готові закінчити холодну війну і мирно співіснувати з СРСР. Нечувана позиція! Це якби Трамп завтра написав у твіттері, мовляв, хоча ми не підтримуємо анексію Криму, але світ у нас загальний, давайте забудемо про розбіжності там, де це можливо.

4. Підписання з СРСР угоди про часткову заборону ядерних випробувань в атмосфері, під водою і на воді і також у космічному просторі (тобто крім підземних). На думку Кеннеді, це був вкрай важливий крок до миру. На думку військових - відступ, здача всіх позицій комуністам. Четверта чорна мітка.

5. Промацування ґрунту для переговорів із Фіделем Кастро, своїм недавнім ворогом, і знову без будь-якої санкції спецслужб. П'ята чорна мітка.

6. План вивести війська із В'єтнаму. У 1963 році у В'єтнамі було не так багато американських військових, в основному це були радники, але Кеннеді вирішив і їх повернути додому. Він не вірив, що є сенс продовжувати допомагати Південному В'єтнаму. Військові, навпаки, переконували його посилити військову присутність і всіма силами стримувати комуністів з Північного В'єтнаму. Історія показала, що Кеннеді мав рацію: американці війну програли, і понад 50 000 американських солдатів так і не повернулися додому. Шоста чорна мітка.

* До речі, серед учасників тієї війни був і молодий Олівер Стоун, який пішов туди добровольцем, але швидко розчарувався в сенсі цієї кампанії. Його історія стала основою для фільму "Взвод", який отримав чотири "Оскари".

Цікаво

Леді Бабушка

Леді Бабушка (англ. Babushka Lady) — невідома жінка, яка була присутня під час убивства Джона Кеннеді, і яка, можливо, зробила знімки подій, що відбулись тоді у Ділі Плаза. Своє прізвисько отримала через хустку, схожу на ті, що носять на голові російські жінки старшого віку (у буквальному перекладі з російської бабушка — бабуся).

Леді Бабушка з камерою була помічена свідками та на відео вбивства президента США. Вона стояла на газоні. Навіть після пострілів вона продовжувала зйомку на свою камеру. Потім вона перетнула Елм-стрит і приєдналась до натовпу на пагорбі. Ні вона, ні фільм, який вона зняла, досі не ідентифіковані та не знайдені. На кожній із відомих фотографій вона повернута спиною до об'єктиву.

Прокляття клану Кеннеді

Історики, публіцисти, біографи порівнюють клан Кенеді з "королівською родиною" Америки. Сім'я Кенеді мала цілий талмуд таємниць, частина з яких померла разом з її членами родини. У батьків президента – Джозефа і Рози Кеннеді народилося дев'ятеро дітей, п'ятеро з яких трагічно загинули. Старший син Джозеф загинув на фронті. Донька Розмарі втратила розум і померла у психлікарні. 28-річна сестра Кетлін загинула в автокатастрофі. Роберта і Джона вбили. Багато хто каже, що "прокляття родини Кеннеді" торкнулося і нащадків президента. Його син Джон-молодший загинув в авіакатастрофі, один син Роберта помер від передозування наркотиків, а інший – розбився, катаючись на лижах.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі