633 роки тому війська Тамерлана захопили Тбілісі

Джерело: Gazeta.ua

Війська середньоазійського полководця Тамерлана (1336-1405) захопили Тбілісі 21 листопада 1386 року. Місто розграбували, в полон взяли царя Баграта V із родиною.

Восени війська Тамерлана вторглися в Закавказзя, підступили до Тбілісі. Средньоазійський державний діяч і політик, полководець, засновник династії Тимуридів приступив до облоги міста. Цар Баграт V погодився здатися. Він з царицею Анною і їх спадкоємцем Давидом потрапили в полон. Тамерлан вимагав, щоб Баграт V і його оточення прийняли іслам, сподіваючись на їхню допомогу в омусульманіваніі Грузії. Баграт V, бажаючи обдурити противника, заявив, що згоден змінити віру. Тамерлан звільнив царя, натомість той розбив частину ворожого війська у вузькій ущелині.

Загибель тисяч солдатів в бою з грузинськими військами призвела до початку нового походу Тамерлана на Кавказ навесні 1387 року. Тамерлан із ще більшим військом захопив більшу частину країни. У результаті навал Тамерлана Грузія втратила свої південні і південно-західні області. Країна поступово виявлялася в оточенні кочових тюркських племен. Історик Тамерлана повідомляє, що за цей час було знищено до 700 селищ і міст, а жителі винищені.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі