У королеви Єлизавети ІІ та принца Філіпа – 72 річниця весілля

Джерело: ТСН

20 листопада святкують 72 річницю з дня свого весілля королева Єлизавета II і герцог Единбурзький Філіп.

Вони повінчалися 20 листопада 1947 року в Вестмінстерському абатстві. Принцесі Єлизаветі тоді був 21 рік, а її майбутньому чоловікові – 26.

Принц Філіп Маунтбеттен – офіцер британського флоту, член грецької та датської королівських сімей і праправнук королеви Вікторії. Знайомство пари відбулося 1934 року, однак тоді ще рано було говорити про якісь романтичні почуттях, принцеса Єлизавета була зовсім юною. Друга зустріч відбулася, коли їй було 13 років, а 18-річний Філіп навчався у Британському королівському військово-морському коледжі в Дартмуті. Ця зустріч і стала доленосною для обох.

Високий, ставний Філіп запав у серце юної принцеси, і вона більше ні про кого й думати не могла. Незабаром Філіп став частим гостем в Букінгемському палаці. І хоча батьки Єлизавети не вважали його серйозною кандидатурою на роль чоловіка принцеси, дівчина була впевнена, що саме він - її доля. У результаті батько Єлизавети, король Георг VI дав дозвіл на шлюб.

Весілля королеви Єлизавети II і принца Філіпа, 20 листопада 1947 рік

Перед весіллям майбутній принц Філіп, герцог Единбурзький прийняв англіканство. Таку саму процедуру, нагадаємо, кілька років тому пройшла Меган Маркл, нинішня дружина онука королеви – принца Гаррі.

Філіп відмовився від титулів "принц Грецький" і "принц Данський" та прийняв британське підданство. Король Георг VI напередодні укладення шлюбу присвоїв майбутньому зятю титул герцога Единбурзького, графа Меріонетського і барона Грінвицького.

Післявоєнний час був не простим, тому королівське весілля, за британськими мірками, було досить скромним. Єлизавета сама купила тканину для весільної сукні, яку їй допомагали шити кравці. На самій церемонії принцеса Єлизавета наполягла на тому, щоб виголосити традиційну клятву, в якій обіцяла коритися своєму чоловікові. Це дещо збентежило присутніх гостей, адже всі розуміли, що коли принцеса стане королевою, Філіп повинен буде підкорятися їй.

Але як би там не було, своє сімейне життя вони проживають гідно. У шлюбі у них народилося четверо дітей – принц Чарльз (головний спадкоємець престолу), принцеса Анна, принц Ендрю і принц Едвард. 

 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі