90 років тому у Парижі відкрили першу виставку Сальвадора Далі

Джерело: Gazeta.ua

У Парижі відкрили першу виставку художника-сюрреаліста 25-річного Сальвадора Далі 20 листопада 1929-го. Через кілька років Сальвадор Далі стає популярним митцем і мільйонером.

Талант Сальвадора до малювання проявився у досить юному віці. Уже в чотирирічному віці він, з дивною для такої маленької дитини старанністю, намагався малювати. Першу свою картину Сальвадор Далі намалював, коли йому було шість.

1929 року картини Сальвадора Далі почали приносити йому популярність, вирішив взяти участь у виставці. В центральній галереї Гоеманса виставили 11 робіт митця, серед них: "Портрет Поля Елюара", "Загадка бажання", "Великий мастурбатор". На картині "Святе серце" є надпис:" Іноді я заради задоволення плюю на портрет своєї матері". Після виставки батьки Далі позбавляють сина спадщини.

Далі закохався в жінку — Олену Дьякову або Галу. У той час вона була дружиною письменника Поля Елюара, але стосунки її з чоловіком на той час вже були прохолодними. Гала стала музою, натхненням генія Далі. Серед найвідоміших полотен - "Постійність пам'яті" з незвичайно м'якими, годинниками, які розпливаються.

1940-го Далі втік з зайнятої нацистами Франції, емігрував до США. Він написав книгу "Таємне життя Сальвадора Далі". Ближче до 80-х років у Далі почалися проблеми із здоров'ям. Помер 23 січня 1989 року. Його тіло забальзамували, на його прохання, і протягом тижня він лежав у музеї у Фігерасі. Сальвадора Далі поховали в центрі музею його імені під плитою, що немає жодних позначок.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі