«Чорні дошки»: видали постанову, яка обмежувала життя селян

Джерело: Gazeta.ua

18 листопада 1932-го ЦК Компартії України видав постанову "Про заходи по посиленню хлібозаготівель". Документ вперше затвердив заходи, пов'язані із занесенням господарств на "чорні дошки".

Назва репресії походила від способу відзначення передових та відстаючих сільських господарств в період Голодомору 1932-33 років. Села чи колгоспи, які виконували "норми" заготівель заносили на "червону дошку", а ті, що не могли - на чорну.

Голодні села, які потрапляли у список опинялися в повній соціальній ізоляції, їх блокували спецзагони. У населення вилучали промислові товари й припиняли завезення нових, забороняли будь-яку торгівлю. Також, дотерміново стягували всі заборгованності, вилучали хліб, виданий колгоспникам та м'ясний натурштраф. Заохочували тих, хто "виявляв крадіїв та сприяв поверненню викраденого хліба" - у таких людей його не відбирали.

Органи влади зобов'язали "негайно заборонити будь-які витрати всіх натуральних фондів, створених в колгоспах, повністю припинити видачу будь-яких натуравансів у всіх колгоспах, що незадовільно вико­нують план хлібозаготівель".

Інститут "чорних дошок" існував винятково на землях заселених українцями. Окрім УРСР охопив Поволжя, Кубань, Донщину. Під нього підпала більшість українських сіл охоплених Голодомором.

Сама постанова підпадає під положення конвенції ООН про запобігання злочину геноциду від 9 грудня 1948-го про "навмисне створення для якої-небудь групи життєвих умов, які розраховані на її повне або часткове фізичне знищення".


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі