Найбільшу християнську церкву збудували на місці могили апостола

Джерело: Gazeta.ua

В Римі 18 листопада 1626 року освятили собор Святого Петра – церемоніальний центр Римо-католицької церкви. За легендою, він споруджений на місці поховання апостола Петра, що загинув 66-го. Зараз це найбільша християнська церква у світі.

Над зведенням собору протягом 120 років працювали 12 архітекторів. Рафаель Санті (1483–1520) пропонував збудувати його у формі хреста, а Мікеланджело Буонарроті (1475–1564) спроектував великий центральний купол. Завершував роботи Карло Мадерно (1556–1629). Храм здатен вмістити 60 тис. осіб, але цього було недостатньо. Через 45 років перед ним облаштували овальну площу, на якій можуть одночасно перебувати ще 400 тис. людей.

На фасаді собору виділяються 9 лоджій, одна з яких, центральна, називається Лоджією Благословення – саме звідси Папа Римський звертається з благословення "Urbi et Orbi" - буквально "Місту (Риму) та світу" до всіх християн на Різдво, Великдень та свято Свв. Апостолів Петра та Павла.

Найбільшу християнську церкву збудували на місці могили апостола
Собор Святого Петра зводили 12 архітекторів. Фото: Tommaso Cuccioni

Витрати на будівництво собору Святого Петра були настільки великими, що папі Леву X довелося продавати індульгенції. Продаж індульгенцій викликала протест німецького священника-агустинця Мартіна Лютера, який вилився у рух Реформації і зародження протестантизму. 1626 року папа Урбан VIII освятив Собор Святого Петра. Загальна довжина собору 211,6 метри, ширина - 150, висота – 138. У соборі є більше ста гробниць, серед яких - 91 поховання пап. Останнім похованим є папа Іван Павло II, який помер у квітні 2005 року.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі