На стіні реформатської церкви знайшли середньовічні фрески

Джерело: Закарпатська народна газета

Команда угорських архітекторів, яка працювала в районі за підтримки Фонду «Телекі Ласло» (Угорщина), виявила фрагменти розпису ХІV століття із зображенням Христа-Спасителя. Чотири фрески христологічного циклу, що простягаються на північній та південній стінах святилища, подібно до тогочасних творів, показують народження та дитинство Ісуса, сцени Страстей Христових та Святих мучениць — Святу Катерину Олександрійську, Святу Маргариту Антіохійську та Святу Варвару.

«Ця знахідка, як на мене, в трійці найвагоміших знахідок за останні 30 років у церквах, розташованих на теренах колишньої Угорщини», — сказав художник-реставратор Йожеф Лангі під час дослідницько-реставраційних робіт.

Храм у Вишкові збудований ще у 1270 році, перша згадка про нього виявлена в 1281 році. За словами історика Василя Цюбика, костел, ймовірно зводився як католицький, оскільки про Реформацію згадується лише з 1518 року. «Лише в 1524 році костел переходить у лоно реформатської церкви», — каже історик. Він розповів, що храм реставровувався 4 рази: у ХІV, XVI, XVIII та на початку ХХ століть.

Розписи XVIII століття відкрив реставратор Йожеф Лангі ще у листопаді 2012 року під час дослідницько-реставраційних робіт, однак цінність знахідок визначили не одразу. Згодом роботи відновили, і цього разу у святилищі храму, де і натрапили на фрески ХІV століття з зображенням Христа-Спасителя — одне з найвагоміших церковних відкриттів за останні 30 років.

Оскільки реформатські церкви традиційно не містять на своїх стінах жодного зображення, нині є кілька варіантів, як вдіяти з фресками. Пан Йожеф Лангі каже: «Є можливість відкрити зображення, однак існує і компромісний варіант: деякі спеціалісти вважають, що найкраще провести дослідження, а опісля їх звершення вишуканим методом закрити фрески. Так вони не дратуватимуть ту частину віруючих, які не сприймають їх. У той же час у будь-який момент фрески можна буде демонструвати. Ми не намагаємося всіма правдами і неправдами добитися того, щоб фрески   бачили всі. Навпаки, ми приїхали з наміром допомогти. Якщо люди його приймуть і погодяться, то церква стане ще ціннішою».
 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Зоряна Попович

Коментарі