У Чехії відзначили 30-річчя Оксамитової революції

Джерело: УНІАН

У Празі 17 листопада відбулася масова хода в пам'ять про студентської акції 17 листопада 1989 року, з якої почалися головні події Оксамитової революції.

Хода, як і 30 років тому, почалося в районі Альбертів, де знаходяться декілька наукових корпусів Карлового університету. Один з пунктів маршруту – Вишеградський пагорб, набережна річки Влтава. Марш завершився на вулиці Народні тріда, повторивши маршрут легендарного виступу студентів. Це хода стала одним з центральних святкових заходів у столиці Чехії, з нагоди 30-ї річниці мирної революції.

Як відомо, події листопада-грудня 1989 року призвели до усунення від влади комуністичної партії та послідовної відмови від соціалістичного режиму в тодішній Чехословаччині. Попри початкові зіткнення демонстрантів з силами безпеки, революція здійснилася безкровно, що й стало основою для її назви – "оксамитова".

Напередодні 30-річчя революції чверть мільйона чехів провели у Празі антиурядовий мітинг. Мітингувальники вимагали відставки прем'єр-міністра країни Андрія Бабиша і міністра юстиції Марії Бенешової.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі