Як одягались львівські модниці у 1970-1980-х роках

Джерело: 032ua

Модні тенденції стрімко змінюються. Проте, стиль минулих десятиліть впливає і на сучасні тенденції. Відтак, пропонуємо дізнатися, що носили мешканці Львова більше 40 років тому. 

Дизайнерка Марія Старчак розповіла кореспонденту 032.ua про те, якою була мода у Львові у 70 - 80-х роках та що зараз на піку популярності з минулих епох. 

За словами дизайнерки, багато людей, коли уявляють моду 70-х - відразу згадують про штанами-кльош, але мода тих років не тільки про них. Основновними рисами стилю 70-х років стала різноплановість. Це десятиліття поєднує безліч стильових напрямків: етно, класика, романтика, фольклор, спорт, хіпі, диско та панк.

Дівчата стали обирати такий одяг, який можна вранці одягнути на роботу, а після того піти в ньому на дискотеку. Основним поняттям стала "антимода". Головною метою у 70-ті роки було виглядати неординарно. 

Також у цей час з'явилося таке поняття, як «базовий гардероб». Модницям пропонували костюм до якого можна було відразу підібрати додаткові речі. Для прикладу, спідниці різного крою, штани, набір сорочок, светрів, жилетів, що поєднуються один з одним за фактурою тканини, кольором і малюнком. 

Натомість, незважаючи на неординарність та одяг однієї фактури, у 70-ті роки львів'янки все частіше обирали джинси. Вони стали у той час уніформою.

У цю епоху дівчата розпочали носити яскраві та великі прикраси. Популярними були намиста з перлів, масивні браслети, сережки. А також - масивний каблук, платформа та танкетка.

Як зазначила Марія Старчак, це десятиліття є прекрасним періодом в історії моди. Адже поєднання стильових напрямків і велике різнобарв'я цікавих образі роблять його унікальним.

Відтак, у 70-х в моді панував хаос і на піку популярності був мікс стилів. Натомість, у 80-х роках тенденції змінюються. Це відбулося у зв'язку з появою прогресивної людини - Яппі. Вона була захоплена кар'єрою та мала найкращі речі, в її гардеробі обов'язково був ідеально скроєний, дорогий та брендовий костюм, який би завершував цей образ.

Відтак, костюми стають символом успішної кар'єри для молоді. Перенавантажені форми, підкреслена театральність, маскуліні плечі у жінок характеризують естетику цього десятиліття.

Варто зазначити, у 80-х роках було модно займатися спортом або просто вдавати, що захоплені ним. Фітнес, спортивні танці, аеробіка активно розвивалися, відтак, спорт впливав на стиль багатьох красунь. Обтягуючі легінси стали не лише одягом для занять в спортивному залі, але й предметом гардеробу на кожен день. З ними створювалися активні луки для дискотек, часто використовували в образі кислотні кольори, міцну тканину та шкіру.

Марія Старчак зазначила, що стилі є циклічними, відтак, представники модної індустрії не перестають надихатись ними й у наш час. Отож, зараз на піку популярності тренди з 80-х років: оверсайз жакети з маскуліними плечима, джинси з високою посадкою, яскраві кислотні кольори. А також мікс стилів, базовий гардероб, штани-кльош, взуття з квадратним мисом, які були актуальні у 70-х.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі