На Рівненщині знайшли останки 14 бійців УПА

Джерело: ZN

Під час пошукових робіт в селі Іванчі Володимерецького району Рівненської області співробітники КП Львівської облради "Доля" виявили останки 14 бійців Української повстанської армії, повідомляє Український інститут національної пам'яті. 

Бій із підрозділом НКВС, в якому загинули повстанці, відбувся 1944 року в лісі поблизу села Іванчі. При спробі оточення села бійці УПА відступили в ліс, щоб не вести бойові дії в населеному пункті і не наражати на небезпеку мирних мешканців. У бою загинули щонайменше 14 українських партизанів. Селяни поховали загиблих у саморобних трунах на околиці села. Їхні могили знаходилися поблизу адмінбудівлі гранітного кар'єру, розробка якого почалася вже після Другої світової війни.

 

  • 5498798_2

Усі загиблі бійці УПА були молодими хлопцями. Трьох із них селяни поховали в одній труні, ще в одній – двох, інших – в окремих трунах.

На черепах більшості загиблих повстанців є сліди ударів, нанесених холодною зброєю абоприкладом гвинтівки. У черепі одного з бійців виявили кулю від пістолета калібру 9 мм. Ще в одного повстанця була прострелена нога.

Разом з останками пошуковці виявили особисті речі повстанців: натільні хрестики, гребінці, мідні обручки, ґудзики від натільної білизни німецького зразка і залишки набору для чищення карабіна Mauser 98K.

З 2016 року за замовленням та за кошти Українського інституту національної пам'яті були ексгумовані останки 22 бійців Української повстанської армії.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі